Home » OBAVEŠTENJA » Obeleženo 16 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Obeleženo 16 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Beograd, 11. april 2015. – – Porodica, prijatelji i predstavnici novinarskih udruženja danas su, polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomen ploče novinaru Slavku Ćuruviji, obeležili 16 godina od njegovog ubistva. Današnjoj komemoraciji prisustvovali su i predstavnici Informativne službe USS Sloga.

pogledajte video

Presednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izrazila je nadu da će Ćuruvija, kao i njegova porodica, ali i novinari, dočekati pravdu ove godine.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović rekao je da je država učinila važan korak podizanjem optužnice za ubistvo novinara Ćuruvije i da se očekuje da se dobiju odgovori na konkretna pitanja – ko su ubice, ali i ko su nalogodavci.

„Bez odgovora na ovo drugo pitanje, bojim se da istina neće biti kompletna“, rekao je Obradović.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao je da je interes i Vlade Srbije i Ministarstva kulture da slučaj ubistva Ćuruvije dobije sudski epilog, da počinioci budu kažnjeni i da se rasvetli politička pozadina ubistva.

„To je ne samo zakonska, već moralna obaveza prema porodici, žrtvi, društvu, ali i celokupnoj novinarskoj zajednici“, rekao je Tasovac.

Tasovac je istakao da je bezbednost novinara prioritet, kao i da je cilj da i drugi nerasvetljeni slucajevi ubistva novinara budu dovedeni do sudskog procesa.

Današnjoj komemoraciji prisustvovali su i predstavnici Informativne službe USS Sloga.

Podsećanja radi, urednik i vlasnik „Dnevnog telegrafa“ Slavko Ćuruvija ubijen je tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

 

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*