Home » OBAVEŠTENJA » Novi protest radnika FAP-a

Novi protest radnika FAP-a

Priboj, 06.12. 2016. – Udruženje za zaštitu radnika FAP-a „Radnik nije rob“ sutra 07.12.2016. godine na trgu FAP-a u Priboju održaće radnički zbor u želji da dobiju odgovore na pitanja u vezi dogovorene isplate podsticajnih sredstava, zaostalih zarada i daljem funkcionisanju FAP-a:

S tim u vezi izdato je i obaveštenje koje prenosimo u celosti.

OBAVEŠTENJE

Zbog velikog interesovanja radnika FAP-a obraćamo se javnosti Priboja u želji da dobijemo odgovore na pitanja u vezi isplate podsticajnih sredstava, zaostalih zarada i daljem funkcionisanju FAP-a:

  • Tražimo korektnu informaciju od potpisnika Ugovora o dodeli podsticajnih sredstava o terminu dodele pošto je rok na Ugovorima koje je potpisao davalac subvencija istekao. Ujedno se zahvaljujemo SO Priboj na izglasanoj odluci o pomoći radnicima FAP-a u narednoj budžetskoj godini.
  • Izražavamo nezadovoljstvo odlukom menadžmenta FAP-a da ne poštuje svoje obećanje sa sastanka u Ministarstvu privrede u Beogradu o isplati 30 % aprilske zarade za radnike FAP-a. Ne prihvatamo objašnjenje da je to vezano za termine isplate ostatka preko Ministarstava privrede i vojske Srbije jer je JASNO rečeno da termini ne zavise jedan od drugog i da FAP mora da da svoj deo odmah. Obećanje koje je dato na tako visokom sastanku mora da se ispuni, kao što smo to uradili mi i Predsednik lokalne samouprave, prvi potpisavši UPPR, a drugi potpisavši Sporazum sa radnicima o obaveznom otkupu akcija. Dodatni razlog za zahtev za hitnu isplatu pomenutih zarada predstavlja i kršenje zakona o radu – članovi 110 i 185 koje je poslodavac u pisanom obliku i priznao.
  • Uslov da FAP preuzme vojska Srbije je poštovanje rokova predviđenih ugovorom. Mi ne verujemo da se sa kadrovima koji su  sa 650 radnika u prošlom nalogu drastično prekršili rokove izrade vozila , mogu postići bolji rezultati u tekućem nalogu sa daleko manje radnika ; pošto je to pitanje od suštinske važnosti za FAP ponudili smo menadžmentu da napravi akcioni tim koji će biti odgovoran da se posao završi na vreme i time obezbedi dolazak Vojske , opstanak FAP-a i budućnost ovog grada. Menadžment nam nije odgovorio , što znači da je njima daleko više stalo do opstanka određenih kadrova koji su dali ostavke na svoje funkcije nego do uspešnog završetka posla. Da bi radnici odgovorili svojim obavezama mora biti u glavama rukovodstva načisto kako se taj posao može uspešno organizovati , a ne sabotirati.

Opet ponavljamo svoj više puta izrečen stav da samo radnici koji znaju «na čemu su « mogu uspešno odraditi svoj deo posla. FAP se ne može raditi na «mobu» ugovorima o delu na kratko vreme već isključivo putem stabilnih višemesečnih ugovora o radu.

Pozivamo SVE radnike FAP-a i javnost Priboja da se okupe u sredu 07.12. u 11. časova na trgu FAP-a da se zajednički borimo za PRAVO NA RAD I PRAVO NA ŽIVOT NA OSNOVU REZULTATA RADA !   

 

Predsednik udruženja

Miroslav Mršević

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*