Home » OBAVEŠTENJA » Ništa od boljeg života, plate u Srbiji za mesec pale skoro 100 EUR

Ništa od boljeg života, plate u Srbiji za mesec pale skoro 100 EUR

Beograd, 25. februar 2016. – Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u junuaru 2016. godine iznosila je 40.443 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na decembarsku 2015. godine koja je iznosila je 51.485 dinara, jasno se vidi da je ona manja za gotovo 100 evra.

Međutim, ako se u obzir uzmu primanja u realnom sektoru, gde sve više njih prima minimalac, a mnogi od njih neredovno i sa zakašnjenjem, uz ovakav drastični pad zarada kojima je uglavnom reper prosek javnog sektora, i kupovna moć nacije biće sve ugroženija.

Izveštaj Republičkog zavoda za statistiku dodatno pogoršava i činjenica da je danas održan i sastanak Vlade Srbije sa delegacijom MMF povodom četvrte revizije aranžmana iz predostrožnosti, na kojoj je premijer Vučić dao uverenje toj instituciji da će se do sledećeg dolaska misije u Beograd on lično dodatno angažovati u cilju uspešnog procesa racionalizacije javnog sektora.

Prevedeno na prost jezik to znači da sledi: štednja, štednja  i samo štednja, kroz masovna otpuštanja u javnom sektoru i dodatno smanjenje zarada kroz Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je upravo danas izglasan u Vladi i upućen Narodnoj skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

A kakve će to posledice imati po sve nas biti u budućnosti, najbolje pokazuje i nedavni izveštaj uticajne analitičke agencije „Blumberg“ na kojoj je Srbija zauzela visoku sedmu poziciju indeksa bede, najjadnijih svetskih ekonomija za 2016. godinu.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Po stoti put, gde je ta NETO ZARADA, PROSEČNA, da idem da radim za nju. Imam 23. godine, od toga imam radnog iskustva od godinu dana u dva preduzeća i to u SIVOJ ZONI, za 23.000 – 24.000 dinara. Zato što se mojim poslodavcima ne isplati da uplate moje zdravstveno i socijalno osiguranje. Najgore od svega toga, što institucije države to ne sakcionišu, ne samo da ne sankcionišu već dozvoljavaju takvim poslodavcima da krše postojeći zakon o radu. I kome sad ja da se žalim, šta nekog briga za nekog lika, a koliko postoje oni, koji su u situaciji identičnoj ili približnoj kao ja. BEZ PERSPEKTIVE, u ovoj prokletoj zemlji, uništenoj od strane raznim interesnih grupa, koje sebe nazivaju strankama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*