Home » OBAVEŠTENJA » Nikezić: Srbija se zadužila 1,69 milijardi evra za samo mesec dana

Nikezić: Srbija se zadužila 1,69 milijardi evra za samo mesec dana

Srbija se u prethodnih mesec dana zadužila za milijardu evra kod Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i dodatnih 690 miliona na tržištu obveznica, koje su prodate direktnom pogodbom sa nepoznatim investitorom, rekao je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, koji je član Sloge i konsultant u kolektivnom pregovaranju.

Nikezić je rekao u emisiji Dan uživo na N1 da je “Javni dug je prešao 33 milijarde evra. Javne finansije države su ozbiljno ugrožene ne samo time, nego i jako visokom inflacijom, visokim spoljnotrgovinskim deficitom”.

On je ocenio da je zato Srbija uputila apel MMF-u za dodatnim zaduživanjem, i kazao da je to “iznuđeno rešenje” koje se ne može predstavljati kao dogovor o saradnji, jer je to apel za pomoć koji je uputila Vlada Srbije.

Nikezić je rekao da će Srbija imati problem sa plaćanjem obaveza, ali da uprkos tome povećanje plata i penzija “ne sme da bude problem”.

Njihovo povećanje, kako je kazao, već je obezvređeno inflacijom u ovoj godini, jer će prosečan penzioner i sa ovim povećanjem izgubiti 23.000 dinara, a prosečan radnik u javnom sektoru 73.000 dinara.

Prema njegovim rečima, čak treba razmisliti da se češće povećavaju plate i penzije kad je inflacija velika, jer država “ima gde da štedi”.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.