Home » OBAVEŠTENJA » Nejasno je kako je Gramer pred bankrotom

Nejasno je kako je Gramer pred bankrotom

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ sa velikom zabrinutošću prate aktuelnu situaciju u aleksinačkoj kompaniji Gramer gde imaju članstvo, jer posle 90 otkaza ugovora o radu, što dobrovoljno, što SMS porukama, do kraja godine sledi otpuštanje još 400 radnika i gašenje kompanije koju je država predhodno obilato subvencionisala.

Međutim, pozitivno je da su ti otpušteni radnici, mahom žene još istoga dana dobile ponudu da se pod boljim uslovima zaposle u kompaniji “Magma seetings” iz Odžaka, koja se takođe bavi šivenjem presvlaka za automobile i koja je nedavno otvorila pogon u Aleksincu.

Takođe, pozitivno je da su čelni ljudi iz Magme iskazali spremnost da uposle i 400 radnika koji će ostati bez posla.

Međutim, ono šta zabrinjava je haotično stanje u Grameru, jer po rečima radnika postoji ozbiljan sukob među menadžerima koji danima ne dolaze na posao, jer navodno imaju različita viđenja situacije oko otkaza. Inače, među menadžerima odavno nema ni jednog Austrijanca ili Nemca, a fabriku vode naši državljani. Većina njih je iz Paraćina, a samim tim je i trenutno vlasništvo kompanije veoma upitno, odnosno – ko je stvarni vlasnik Gramera?

Nejasno je kako je to Gramer pred bankrotom, iako su oni mesecima unazad sasvim normalno radili, čak i za vreme Korone, pritom su obilato koristili državnu pomoć, a menadžerima se isplaćivale velike plate, koje se prema tvrdnjama zaposlenih kreću od 600 hiljada do milion i po dinara mesečno.

S druge strane, tim istim radnicima se nisu overavale zdravstvene knjižice, a duguje im se i za penziono osiguranje od prošle godine.

Kompanija Gramer je svoju proizvodnju pokrenula uz državne subvencije od 4.000 evra po radniku, dve godine kasnije dobila je dodatnih 7000 evra za dodatna radna mesta, a 2017. godine potpisala je ugovor sa Ministarstvom privrede za investiciju vrednu 4 miliona evra.

 

Informativna služba

 

 

….

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Kompanije je uvek bila u haosu. Postavili su na kljucne pozicije poluobrazovane lokalce koji su zaposljavali po rodbinskim vezama. Njihov direktor je dugo godina bio Italijan Pjer Ludji Djione, veliki prevarant koji je otpusten pa primljen u Magnu. Iz Magne je otpusten godinu dana kasnije. Kao osvetu svojoj prvoj firmi insistirao je da Magna otvori pogon u Aleksincu jer je znao da ce se napraviti haos. Prevarant je presao u Leoni . Magna je haoticna firma vec godinama, ljude otpusta a sad kao hoce da prime iz Aleksinca a iza toga se krije cinjenica da ce od Srbije opet traziti hiljade eura po svakom zaposlenom iz Gramera. Blago receno, to je ekipa lopova i prevaranata. Zbog izbora sledece godine, vlast ce sve uraditi samo da ne izgubi glasove. Na štetu Srbije .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content