Home » KAMPANJE » Ne bežite pred Inspekcijom, može skupo da vas košta

Ne bežite pred Inspekcijom, može skupo da vas košta

Beograd, 22. jul 2016.- Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozdravljaju najavu iz Ministarstva rada, da će se ubuduće inspekcijski nadzori rada na crno obavljati uz obaveznu asistenciju policije, s obzirom da je tokom jučerašnje inspekcijske kontrole na gradilištima širom Srbije, prema proceni njihovih inspektora, više od 100 radnika pobeglo sa gradilišta u trenutku dolaska inspekcije.

Za nas kao sindikat je ova najava, iako zakasnela, veoma ohrabrujuća, budući  da su radnici širom Srbije, posebno oni angažovani  na sezonskim poslovima u građevini, najugroženija kategorija zaposlenih.

Posebno mladi, koji i pored obezbeđenja adekvatne zaštitne opreme nisu dovoljno obučeni za višečasovni rad na teškim poslovima na otvorenom, dok o zaštiti na radu ne znaju gotovo ništa.

Ovim putem upućujemo i apel svim zaposlenima koji rade na crno da ne beže pred Inspekcijom, da ne pristaju na ucene nesavesnih poslodavaca koji im šakom dinara više u zamenu za neprijavljivanje zamazuju oči, jer rad na crno predstavlja ozbiljnu opasnost da prilikom bilo koje povrede na radu ne ostvare svoja zakonski zagarantovana prava, poput odšteta za najteže povrede na radu ili one sa smrtnim ishodom.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*