Home » OBAVEŠTENJA » Kamaraš savetnik kod Kineza
Kamaraš savetnik kod Kineza

Kamaraš savetnik kod Kineza

Izvor: Danas, 23. jul 2016.
Autor: G. Vlaović. –

Iako je vlada neposredno pred dolazak Hestila sa HPK inženjeringom raskinula ugovor o upravljanju smederevskom železarom. Novi vlasnici zadržali su u menadžmentu Pertera Kamaraš ali u svojstvu savetnika bez izvršnih ovlašćenja * Angažman utvrđen za prelazni period, Hestil još nije definisao namere za kasnije

Iako je Vlada Srbije raskinula ugovor o upravljanju Železarom Smederevo sa kompanijom HPK Inženjering neposredno pre nego što je kineski Hestil preuzeo fabriku, Peter Kamaraš i njegovi ljudi su još uvek u čeličani, sada u svojstvu konsultanata, saznaje Danas.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ kaže za naš list da menadžeri Kamaraševog HPK Inženjeringa nemaju više izvršne funkcije u smederevskoj železari ali da sada figuriraju kao savetnici “ u prelaznom periodu“.

– Kinezi su ih, prema informacijama koje imam, na čelu sa Peterom Kamarašom zadržali do daljnjeg. Ukinute su im sve izvršne funkcije koje su imali dok je HPK Inženjering upravljao železarom ali su sada u zvaničnom svojstvu konsultanata. Navodno, reč je o periodu primopredaje fabrike a da li će kada on istekne Kamaraš i njegove kolege i dalje ostati u Železari u svojstvu savetnika, znaju samo novi kineski vlasnici. Novi menadžment fabrike još uvek nije postavljen i još uvek se ne zna koja kadrovska rešenja je pripremio Hestil – objašnjava naš sagovornik.

Ono što zbunjuje javnost u konkretnom slučaju je zašto su Kinezi zadržali HPK Inženjering u bilo kom svojstvu u čeličani, kada je Vlada Srbije koja je Hestilu prodala fabriku, Kamaraša i saradnike otpustila zbog lošeg poslovanja. Postavlja se pitanje da li to znači da Hestil ne veruje u ocene Vlade Srbije da je Kamaraš smederevskom železarom rukovodio na rđav način te da želi da u nekoj formi nastavi saradnju sa njim. Pažnju pobuđuje i činjenica da su Kinezi zadržali Kamaraša kao konsultanta iako je Evropska asocijacija za čelik pokrenula pred Evropskom komisijom proces u kome Železaru Smederevo optužuje za dampinške cene u periodu dok je on njome rukovodio. Postavlja se pitanje koji je interes Hestila da i dalje sarađuje sa Kamarašom koji u konkretnom slučaju „nije na dobrom glasu“ među proizvođačima čelika u Evropi zbog optužbi za nelojalnu konkurenciju.

Podsećanja radi, Vlada Srbije je, zbog loših rezultata, krajem juna otpustila Petera Kamaraša i njegove saradnike iz HPK Inženjeringa koji su do prodaje železare Hestilu vodili fabriku. Kineski Hestil zvanično je preuzeo smederevsku čeličanu početkom jula a ubrzo nakon toga je Evropska komisija pokrenula istragu protiv te fabrike zbog optužbi da je damping cenama stvarala nelojalnu konkurenciju.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top