Home » OBAVEŠTENJA » NAJAVA DOGAĐAJA: “Aktuelni zakon ne štiti radnika, vreme je za novi!”

NAJAVA DOGAĐAJA: “Aktuelni zakon ne štiti radnika, vreme je za novi!”

U petak 17. decembra 2021. godine Udruženi sindikati Srbije “Sloga” uz podršku „Ulof Palme” centra u Srbiji i Centra za dostojanstven rad organizuju ekspertski panel i konferenciju za medije povodom početka predstavljanja projekta novog „alternativnog” Zakona o radu.

Događaj će se održati u kragujevačkom Hotelu “Kragujevac”, Kralja Petra I 18, sa početkom u 17 časova, a govornici su:

Željko Veselinović – predsednik USS Sloga, koji je i moderator panela

Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga

Prof. dr Mario Reljanović – ekspert za radno pravo i jedan od autora zakona

–  Ovo je prva panel diskusija na kojoj će biti predstavljen “alternativni”  Zakon o radu koji je urađen po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na kome su radili najeminentniji stručnjaci za radno pravo.

Novi Zakon o radu (ZOR) bi trebalo da ispravi sve nedostatke važećeg i suštinski poboljša položaj radnika, jasno definiše oblasti koje se tiču prava i obaveza, kako radnika tako i poslodavaca. On je sklađen sa međunarodnim standardima, konvencijama i direktivama EU.

Ovaj ZOR nudi konkretna rešenja za one koji zasnivaju radni odnos, ali i za one koji rade van radnog odnosa. Ovim Zakonom se garantuju individualna i kolektivna prava, zaštita pred sudovima i inspekcijskim organima, radnim sporovima u vrlo kratkim rokovima i bez dugogodišnjih odugovlačenja postupaka.

U srcu ovog modela Zakona nije “zaposleni” već RADNIK!

Ovim putem pozivamo kolege iz svih sindikata, poslodavce, građane, predstavnike ministarstva, političkih partija, udruženja i nevladinih organizacija, da se aktivno uključe u sugestijama u radu panela kako bi zajednički utvrdili konačni model zakona koji će po završetku predstavljanja biti prosleđen Ministarstvu rada.

Pozivamo predstavnike medija, novinske agencije, lokalne TV, novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate navedeni događaj, uzmu izjave od učesnika i govornika, kako bi se ova inicijativa za usvajanje novog Zakona o radu prezentovala što većem broju građana Srbije.

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content