Home » OBAVEŠTENJA » Mogući pravci revitalizacije sindikalnog pokreta

Mogući pravci revitalizacije sindikalnog pokreta

Centar za razvoj sindikalizma i Fondacija Fridrih Ebert, u utorak, 8. septembra u Beograd Art Hotelu organizuju drugi Sindikalni forum na temu “Mogući pravci revitalizacije sindikalnog pokreta”

cats

 

Brojna radnička i sindikalna pitanja traže i zaslužuju javnu reč i umnu raspravu. Bez tematizovanja i rasprave o sindikalizmu i sindikatima nema izlaza iz sindikalne krize.

Retko ko danas u svetu negira sindikalnu krizu. O njoj se u svetu govori, raspravlja, istražuje, analizuje – a kod nas se o njoj uglavnom ćuti!

Ne prećutkuje se kriza, prećutkuju se sindikati i sindikalizam, radnici i radničko organizovanje.

Sindikatima Srbije danas nedostaje istraživački i naučni pristup, ali i debata i rasprava kao forme iniciranja i diseminacije novog pristupa rešavanju pitanja koje nameće kriza.

Odlučili smo se za sindikalni forum da ne bi ćutali o radu i radnicima, sindikatima i sindikalizmu, proletarijatu i prekarijatu, socijalnim partnerima i socijalnom dijalogu, klasnoj borbi i klasnom kompromisu…

U radu Foruma učestvuju:

– Dr. Dragan Bagić, Filozofski fakultet, Zagreb: “Strategije revitalizacije hrvatskih sindikata u kontekstu pristupanja Evropskoj Uniji”;

– Roland Tremper, potpredsednik nemačkog sindikata Ver.Di za Berlin: “Strategije za revitalizaciju sindikata u Evropi: Iskustva iz Nemačke”;

– Miloš Baković Jadžić, Centar za politike emancipacije, Beograd: “Uloga sindikata u odbrani javnog sektora”, i

– Srećko Mihailović, Centar za razvoj sindikalizma, Mladenovac: “Kako oživeti sindikate: Izvori sindikalne moći u Srbiji”.

Forumu će prisustvovati i predstavnici Udruženih sindikata Srbije Sloga, koje će predvoditi njihov čelnik Željko Veselinović.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*