Home » SLOGA VESTI » Hoćemo li se agresijom otimati za hleb ili posao?

Hoćemo li se agresijom otimati za hleb ili posao?

Beograd, 4. septembar 2015. – Udruženi sindikati Srbije Sloga nakon sinoćnjeg ubistva u Zemunu i jutrošnjeg napada na vozača trolejbusa na liniji 28 u Beogradu, upozoravaju da je srpsko društvo u teškom stanju agresivnosti, gde je sve manji korak od verbalne rasprave do fizičkog nasilja ili ubistva!

1Ovoga puta mi nećemo apelovati o pronalaženju i sankcionisanju počinilaca, uvođenju statusa službenih lica i slično, jer su to izlizane fraze koje se već sutradan zaborave i koje niko više ne pominje sve do nekog narednog i novog incidenta.

Mi još uvek nemamo prave odgovore na neka ranija prebijanja kojima su bili izloženi novinari, policajci, zdravstveni radnici, vozači i mnogi drugi, ali se svakodnevno u raznim TV emisijama izlažemo agresijom kao normalnim, uobičajnim i prihvatljivim obrazcem življenja.

Zato otvoreno postavljamo pitanje: zašto ćuti društvo, institucije poput Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i zašto ne reaguju po pitanju sve većeg moralnog i kulturnog posrnuća nacije i narastajuće agresije u društvu?

Od države, kao najvažnijeg agensa socijalizacije, očekujemo da u najvećoj mogućoj meri redukuje, smanji i adekvatno sankcioniše agresivnost, ali od intelektualne elite da srpsko društvo osposobi za moralno i društveno odgovorno ponašanje.

Smatramo da je ovo pitanje od velikog značaja za budućnost države u kojoj živimo, jer agresivno ponašanje u Srbiji zabrinjavajuće postaje sve više društveno prihvatljivo.

Profit, težnja za moći i razne borbe za političku prevlast, nameću još jedno pitanje – hoćemo li se sutra u sve izraženijoj nemaštini i bedi takođe agresijom otimati za hleb ili posao?

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content