Home » OBAVEŠTENJA » DANAS JE MEĐUNARODNI DAN MLADIH
DANAS JE MEĐUNARODNI DAN MLADIH

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Sekcija mladih Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, upozorava na porast siromaštva kod mladih, posebno nemogućnosti njihovog zapošljavanja, zbog čega se sve više najobrazovanijih i budućih potencijala države odlučuje za migracije u razvijene zemlje EU, gde ih, za razliku od Srbije, na osnovu znanja i veština veoma lako i poželjno prihvataju.

akademija 5

SINDIKALNA AKADEMIJA – Mladi žele veću ulogu!

Mlađa populacija ima volje i želje da učestvuje u svakodnevnom društveno-političkom životu Srbije, ali i dalje oseća da postoji velika odbojnost kod naših političara, koji uprkos obećanju o ukidanju partijskih preduzeća, nastavljaju sa zapošljavanjem svojih članova, vršeći time diskriminaciju, razvijajući apatiju kod mladih i izgradnju negativnih društvenih i moralnih vrednosti, suprotnoj odlikama savremenog demokratskog društva i uređene države.

Uprkos hroničnom nedostatku radnih mesta, šansu vidimo u lokalu, u Opštinama, za koje smatramo da treba aktivnije da se uključe, da izdvoje posebna sredstva iz svog budžeta za pokretanje malih i srednjih preduzeća, kao što su mini-farme, proizvodnja voća i povrća, i izgradnja kapaciteta seoskog turizma.

Tvrdimo, i ubeđeni smo, da bi ove privredne grane zaposlile veliki broj mladih i istovremeno zadržale populaciju u mestima gde nam preti izumiranje. Takođe, kao jedan o velikih problema vidimo i duboko ukorenjenu negativnu svest o vrstama posla i zanimanja, jer roditelji i dalje forsiraju svoju decu kroz školovanje na društvene i neproizvodne delatnosti, što neminovno vodi ka daljem ekonomskom sunovratu i porastu nezaposlenosti i siromaštva.

Kako bi se rešili neki od ovih problema, potrebno je organizovati što više javnih rasprava, a Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su uvek spremni na svaku vrstu dijaloga i saradnje koja će doneti konkretne rezultate i radno mesto za mladog čoveka.

Kako mladi nisu dovoljno organizovani međusobno i nemaju odgovarajućih organizacija koje bi ih okupljale, Sekcija mladih unutar Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ pokrenula je nedavno inicijativu za osnivanje posebne grane nezaposlenih u kojoj bi uključili mlađu i nezaposlenu populaciju u sindikalne aktivnosti, a sve u cilju zajedničkog pritiska da sistem počne sa implementacijom vrednosti i prihvatljivih normi koje se koriste u razvijenim zemljama EU.

 

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

Mile Čabrić, koordinator Sekcije mladih

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top