Home » OBAVEŠTENJA » Maltretiranje radnika – Subvencionisani kuluk
Maltretiranje radnika – Subvencionisani kuluk

Maltretiranje radnika – Subvencionisani kuluk

Kada bi se sabrale sve subvencije, isplaćene iz budžeta, ispalo bi da su poreski obveznici zapravo najveći strani investitori u Srbiji

Beograd, 29. jul 2016 (NIN) – Jura i Geoks samo su neke od firmi čiji se radnici žale na izrabljivanje i teške uslove rada. Sadašnji zaposleni samo anonimno, a oni bivši i javno svedoče o radu kod poslodavaca koje finansiraju poreski obveznici.

CaptureŽeljko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga potvrđuje za NIN da je od radnika Jure, Geoksa, ali i još nekih subvencionisanih firmi, poput Golden lejdi ili Kalcedonije dobijao pisma u kojima se žale na izrabljivanje i maltretiranje.

“Sve te pritužbe odnose se ili na neplaćanje prekovremenog rada ili na mobing i maltretiranje. Radnici se ponižavaju, nekada i tuku, preti im se, ne dozvoljava da piju vodu ili idu u taolet, zdravstveni karton im se okači na oglasnu tablu kada su na bolovanju…

Tvrdi da su i sa državnim organima i poslodavcima pokušavali da razgovaraju o preprekama za osnivanje sindikata, ali da nisu uspeli. Svako ko se osmelio da pokuša da osnuije sindikat dobijao je otkaz, što je bila poruka drugim radnicima da ćute i trpe.

Sindikati sa kojima je NIN razgovarao  tvrde da su od pregovarača saznali da je predstavnicima Jure tokom pregovora obećano da neće biti osnivanja sindikata u fabrici, pa im je čak iz tadašnje vlasti  i poručeno da „ ne strahuju, jer su sindikati ionako pod kontrolom države“.

Veselinović podseća da Juru od takvog ponašanja nije odvratila ni sudska presuda koju je nekoliko radnika iz pogona u Rači dobilo tužeći kompaniju za otkaz kao omazdu zbog sindikalnog organizovanja, ali ni sve učestaliji inspekcijski nadzori ovog preduzeća.

Opširnije u novom broju NIN-a, u tekstu „Maltretiranje radnika – Subvencionisani kuluk“, autorke Petrice Đaković.

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top