Home » OBAVEŠTENJA » Maltretiranje radnika – Subvencionisani kuluk

Maltretiranje radnika – Subvencionisani kuluk

Kada bi se sabrale sve subvencije, isplaćene iz budžeta, ispalo bi da su poreski obveznici zapravo najveći strani investitori u Srbiji

Beograd, 29. jul 2016 (NIN) – Jura i Geoks samo su neke od firmi čiji se radnici žale na izrabljivanje i teške uslove rada. Sadašnji zaposleni samo anonimno, a oni bivši i javno svedoče o radu kod poslodavaca koje finansiraju poreski obveznici.

CaptureŽeljko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga potvrđuje za NIN da je od radnika Jure, Geoksa, ali i još nekih subvencionisanih firmi, poput Golden lejdi ili Kalcedonije dobijao pisma u kojima se žale na izrabljivanje i maltretiranje.

“Sve te pritužbe odnose se ili na neplaćanje prekovremenog rada ili na mobing i maltretiranje. Radnici se ponižavaju, nekada i tuku, preti im se, ne dozvoljava da piju vodu ili idu u taolet, zdravstveni karton im se okači na oglasnu tablu kada su na bolovanju…

Tvrdi da su i sa državnim organima i poslodavcima pokušavali da razgovaraju o preprekama za osnivanje sindikata, ali da nisu uspeli. Svako ko se osmelio da pokuša da osnuije sindikat dobijao je otkaz, što je bila poruka drugim radnicima da ćute i trpe.

Sindikati sa kojima je NIN razgovarao  tvrde da su od pregovarača saznali da je predstavnicima Jure tokom pregovora obećano da neće biti osnivanja sindikata u fabrici, pa im je čak iz tadašnje vlasti  i poručeno da „ ne strahuju, jer su sindikati ionako pod kontrolom države“.

Veselinović podseća da Juru od takvog ponašanja nije odvratila ni sudska presuda koju je nekoliko radnika iz pogona u Rači dobilo tužeći kompaniju za otkaz kao omazdu zbog sindikalnog organizovanja, ali ni sve učestaliji inspekcijski nadzori ovog preduzeća.

Opširnije u novom broju NIN-a, u tekstu „Maltretiranje radnika – Subvencionisani kuluk“, autorke Petrice Đaković.

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*