Home » OBAVEŠTENJA » Koreanci vode strahovladu u srpskim fabrikama

Koreanci vode strahovladu u srpskim fabrikama

Izvor: List „Groene Amsterdammer“

Autor: Ricard De Boer

U promotivnim spotovima na CNN-u Vlada Srbije pozvala je otvoreno i iskreno „Investirajte u Srbiju sa njenom visoko kvalifikovanom i jeftinom radnom snagom i sa novim prilagođenim zakonom o radu. Ko ovde otvara kompaniju imaće bescarinski pristup na Ruskom i EU tržištu sa subvencijama i poreskim olakšicama, pa čak i besplatnim zemljištem“.

Kompanije su na taj način namamljene u Srbiju.  Investiciona klima reformisana po MMF receptima i rezultatima. Premijer Vučić otvara fabriku jednu za drugom. Za tri godine stopa nezaposlenosti pala je sa 25 na 18,5%. To govore statistike koje iznosi Vlada Srbije koje često nisu u saglasnosti sa zvaničnim i sindikalnim podacima. Međutim, investitori ne poštuju dobre radne uslove.

Bivši radnici italijanskog Geoksa proizvođača obuće (1200 radnika u Vranju ) se žale na uznemiravanje i maltretiranje na radnom mestu. Desetine zaposlenih u Nemačkoj fabrici Draxmaier u Zrenjaninu su bile otpuštene nakon što su stekli invaliditet na radu. Najgori od svih su po svemu sudeći JURA Korporaciji

Južnokorejski proizvođač autokablova koji zapošljava 6.000 ljudi u Srbiji je postao simbol eksploatacije radne snage. Neopravdano otpuštanje s posla, neplaćeni prekovremeni radi, mobing, fizičko zlostavljanje koje sprovode Koreanci zajedno sa našim menadžmentom, kaže Marijana Funčić iz Kragujevca, iz sindikata Sloga, koja je čim je pokušala da oformi sindikat zajedno sa koleginicama dobila otkaz.

Srpska Vlada se konstantno oglušuje i ne reaguje na ovakve stvari. Kada su mediji izvestili o jednom štrajku od 15 minuta radnika Jure u Leskovcu, koji su zbog toga kažnjeni otkazima i smanjenjem plate, Vučić je oslikao vesti kao prljavu kampanju protiv stranih investitora.

Prošle nedelje tokom posete  fabrici Jura u Leskovcu imao je jasnu poruku.  Oni koji se prave mnogo pametni govore o robovlasništvu i pelenama neka dođu i pitaju ove ljude hoće li ostati bez posla.

ANTRFILE

Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović izjavio je da nereagovanje Vlade po ovim pitanjima u Juri, Geoksu i sličnim kompanijama daje signal svima da je u Srbiji maltretiranje radnika dozvoljeno bez ikakvih kazni i sankcija.

Davno su prošla vremena Jugoslovenskog samoupravljanja, ali je ostalo jedno nasleđe iz Titove partijske države, a to je članska karta partije preko koje se u Srbiji može dobiti posao.

Trenutno je na vlasti Vučićeva desničarsko populistička partija SNS koja ljude zapošljava po partijskoj liniji, a očigledno je da je i kod stranih firmi koje dobijaju novac iz subvencija postalo očigledno partijsko zapošljavanje, tako da se i tu zapošljavaju članovi vladajuće partije, pa i ne čudi podatak da političke partije u Srbiji imaju više članova od sindikata.

foto

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*