Home » OBAVEŠTENJA » Kineske investicije na Balkanu: perspektiva radnih prava
Kineske investicije na Balkanu: perspektiva radnih prava

Kineske investicije na Balkanu: perspektiva radnih prava

Beograd, 07.07.2018. –  Danas će se u Beogradu održati veliki skup – radionica na temu kineskih investicija na Balkanu. O ovoj temi će razgovarati stručnjaci, predstavnici sindikata, aktivisti i zainteresovane strane koristeći iskustva iz celog regiona, od Slovenije do Grčke.

Na skupu će učestvovati i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, jedini predstavnik sindikata iz Srbije koji će govoriti o  iskustivama i efektima kineskih investicija na radnike i radne standarde u regionu Balkana, o tome koja je uloga sindikata, šta je to „kinesko“ kod kineskih investicija i kako se one upoređuju sa evropskim / američkim / ostalim investicijama kada je u pitanju tretman radne snage?

Kineske investicije privukle su značajan interes širom sveta, izazivajući i negativne i pozitivne reakcije. Balkanski region nalazi se u centru ove debate, jer kineska vlada, državne banke, državna i privatna preduzeća aktivno vode različite investicione projekte u transportnom, infrastrukturnom, energetskom i drugim sektorima.

Sve veća zabrinutost koja se odnosi na ove projekte zahteva blisko ispitivanje pojedinačnih slučajeva, kao i komparativnu analizu koja bi raspakovala ulogu kineskog kapitala i lokalnih aktera.

Da li kineska preduzeća potiču način razvoja koji je štetan za prava radnika, ili jih privlače slabosti u sprovođenju propisa o radu u regionu? Na kakav način su uključena nadležna ministarstva i državne agencije, a kako sindikati?

Skup u Boegradu organizuje “King’s College London“ prestižni javni istraživački univerzitet sa sedištem u Londonu.

Informativna služba

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top