Home » OBAVEŠTENJA » I radnička prava su ljudska prava

I radnička prava su ljudska prava

Beograd, 9. decembar 2015. – Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, ove godine se u svetu obeležava u senci ratnih napotosti, terorističkih pretnji i u nastavku ekonomske krize praćene nezaustavljivim talasom izbeglica sa ratno ugroženih područja ka zapadnoj Evropi.

U Srbiji se on obeležava u senci nastavka ekonomskih mera baziranih isključivo na štednji, najavi otpuštanja više desetina hiljada zaposlenih u javnom sektoru, ogromnom i zabrinjavajućem broju nezaposlenosti mladih bez jasne vizije o svojoj budućnosti.

Ovim povodom, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“  kao suorganizatori organizuju okrugli sto na temu “ I radnička prava su ljudska prava”.

Odlučili smo se za okrugli sto sa širim spektrom učesnika kako se ne bi ćutalo o evidentno ugroženim pravima radnika, čija su radna i egistencinalna prava kao sastavni deo korpusa ljudskih prava pod pritiskom neoliberalnog kapitala i sprovođenjem Vladinih mera štednji itekako ugrožena.

Ovo će biti prilika da se svi pogledamo i kroz otvoreni dijalog vidimo šta je to potrebno uraditi da bi se prava radnika u Srbiji poboljšala i unapredila.

Okrugli sto na temu “ I radnička prava su ljudska prava” počinje u 10 časova, u beogradskom Sava Centru, a organizuju ga Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Novi sindikat socijalne zaštite Srbije i Sindikat srpske policije.

Na skup su, pored predsednika Vlade Srbije i resornog ministra rada, pozvani i drugi ministri, predstavnik Međunarodne organizacije rada, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima,čelnici parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, sociolozi, ekonomisti i predstavnici poslodavačkih udruženja.

Međunarodni dan ljudskih prava obežava se svake godine 10. decembra, na dan kada je potpisana Opšta deklaracija o ljudskim pravima 1948.godine, i kada je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

Pozivamo sve zainteresovane medije da prisustvuju ovom događaju.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*