Home » OBAVEŠTENJA » Heroji u Srbiji se brzo zaboravljaju, vreme je da se takav odnos menja!

Heroji u Srbiji se brzo zaboravljaju, vreme je da se takav odnos menja!

Kruševac, 20. avgust 2016. – Policajac Saša Lukovac iz Kruševca jedan je od tragičnih junaka koji je 2014. godine zajedno sa svojim kolegom Vladanom Jovanovićem sprečio višestruko osuđivanog kriminalca da sa bombom uleti u grad pun mladih ljudi koji su u tom trenutku slavili maturu. Svoje herojstvo i ljubav prema profesiji i svom narodu, Saša je kao i mnogi heroji ove države na kraju platio jako skupo, što profesionalno, tako i lično.

Nakon početnog tapšanja po ramenu, slikanja za medije i izjava političara i ministara kako su impresionirani njegovim herojstvom, Saša je nastavio da živi na način koji je svojevremeno opisao naš poznati pisac Laza Lazarević, opisujući  tragičnu sudbinu sina kazandžije Blagoja  u čuvenoj pripoveci “Sve će to narod pozlatiti”.

Njegovo herojstvo nije prošlo bez opasnih telesnih posledica. Bomba ga je teško povredila, 75 odsto mu je oštećen sluh, a u glavi mu je ostao geler.  Nakon lečenja i upućivanja na invalidsku komisiju nije poslat u penziju. Utvrđeno je da lečenje nije završeno, pa sada radi u svojoj policijskoj stanici na prijavnici i to na radnom mestu koje zahteva odličan sluh, dobru komunikaciju sa strankama. Kakav apsurd!

–  Upravo ovakav odnos države prema svojim herojima pokazuje svu tragediju jednog posrnulog društva u kome neko ko je jako skupo platio svoju požrtvovanost, profesionalizam i čovekoljublje na kraju postaje žrtva sistema, političara i nehumanog odnosa države, kaže predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

On dodaje i da je ponosan što se jedan tako hrabar čovek poput Saše Lukovca pridružio sindikatu Sloga i postao jedan od aktivista u kruševačkom ogranku Sindikata policije koji predvodi policajac Ivan Tripković, istaknuti sindikalni aktivista i veliki borac koji mu je više puta do sada u svakom pogledu pomagao.

1

Veselinović, Tomašević, Tripković, Lukovac

–  Saša nije sa nama da bi smo ga i mi tapšali po ramenu ili da bi parazitirali na njegovom herojstvu. On nam se pridružio jer želi da se bori za sve poštene sinove Srbije koji sada doživljavaju tragičnu sudbinu lika sina Lazarevićevog kazandžije, kaže Veselinović.

A ima ih, dodaje on i podseća da je mnogo njih tokom devedesetih u euforiji nacionalizma poslato na front gde se vodio građanski rat koji je neslavno završio po tadašnju Jugoslaviju i celokupni narod sa tih prostora.

–  Mnogi od njih se nisu vratili svojim kućama, mnogi su ostali invalidi, a oni koji su imali sreće da ostanu živi danas su na marginama društva. Nakon što su im pogašene i opljačkane firme, ostali su sami, nesrećni, bolesni i posve siromašni. U Srbiji možete kukati na sav glas, država i oni koji su na njenom čelu neće vas čuti.  Zato nam je potrebno da uzmemo taj problem u svoje ruke i da se zajedno borimo protiv najvećih parazita koji godinama izjedaju sistem i poštenje, a na narod i heroje svaljuju krivicu kao neradnike, zaključuje Veselinović.

INICIJATIVA SINDIKATA POLICIJE SLOGA

Sindikat policije Sloga nedavno je pokrenuo inicijativu da se ranjeni Lukovac i Jovanović odlikuju. Predlog je upućen i predsedniku republike Tomislavu Nikoliću. U međuvremenu čeka se i mišljenje MUP-a.

3–  Iskreno se nadamo da će Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa novoizabranim ministrom Nebojšom Stefanovićem pokazati brigu a pre svega dobru volju da se ranjenim kolegama bar na ovaj skroman način oduže za žrtvu koju su podneli u korist građana i države, rekao je predsednik Sindikata policije Sloga Dragan Žebeljan, na sajtu tog sindikata.

Povezane vesti:

Odlikovati Sašu Lukovca i Vladana Jovanovića

Čeka se mišljenje MUP da se odlikuju ranjeni Lukovac i Jovanović

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*