Home » BLOG » Gorko iskustvo sezonskog radnika na branju malina

Gorko iskustvo sezonskog radnika na branju malina

Beograd, 24. jun 2015.-  


 Ove godine, kako su mi juče rekli pošteni malinari, berba malina počinje od petka.

Prvo, ovo pišem da ne bi ste bili prevareni kao ja i nekoliko momaka koji su bili samnom kod jednog „gazde“ iz Arilja.  (ime poznato Informativnoj službi)

Postoji kod malinara „predberba i berba“ malina.  U predberbi, svaka 50. malina je zrela, ostale dozrevaju u narednom danu ili dva, zavisi od kiše i sunca.

Kada si u predberbi – oni bi svaku malinu u gajbici. Ne možeš ni za 14 sati da nabereš više od 15 kg –  što je u parama oko 500 dinara.  Dakle, ceo dan bereš, učinak mali, nema zrelih malina.

E, tu hvataju nas „naivne“ za predberbu, a svoje „stare berače“ čuvaju kad sve maline sazru.

Onda ti stari berači za 10 sati, lagano i bez žurbe, naberu i do 100 kg, što je u parama od 2000  do 3000 dinara dnevno.

Drugo, nema tri obroka koje vam obećaju, dobrog smeštaja, tekuće vode za pranje i umivanje, taoleta, osim poljskog, a izgleda ni poštenog gazde.

Koliko sam ja video ovih dana, mnoge „malinarske gazde“ se vode kao nezaposleni, možda primaju socijalnu pomoć i dečiji dodatak, a u sezoni na malinama zarade desetine hiljada eura, bez poreza, dok su im berači neprijavljni, tretirani kao sluge, robovi, često vređani, ucenjivani i maltretirani.

Zato, gledajte da vas ne prevare kao mene, da vas posle dan, dva, tri  isteraju iz tog nazovi smeštaja,  u pola noći i uz „sporo bereš, preskačeš, kradeš gajbe drugim beračima“, što je naravno, tužna laž.

Ima toga još mnogo.  Dođu novi berači, u toku noći vam pokradu torbe, patike, sve. Probudiš se u gaćama i majci, bez ičega.

Na kraju, srećno i pozdrav „poštenim gazdama“, mora da ima i takvih, samo ih ja, na moju žalost, još uvek nisam sreo.

Mile Tomić, prevareni sezonski radnik sa gorkim iskustvom.

Tekst objavljujemo uz minimalnu korekciju i dozvolu autora.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*