Home » OBAVEŠTENJA » GLAVNI ODBOR USS SLOGA: NE PRISTAJEMO NA NAMETNUTA REŠENJA

GLAVNI ODBOR USS SLOGA: NE PRISTAJEMO NA NAMETNUTA REŠENJA

Beograd, 05. decembar 2013.  – Glavni odbor Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ održao je danas u Beogradu sastanak kojim je predsedavao predsednik Odbora i sindikata Željko Veselinović. Na sastanku se razmatralo o više tačaka iz oblasti aktuelnog ekonomskog stanja zaposlenih i trenutnom položaju radnika u javnom i realnom sektoru, kao i o konkretnim pripremama za protest u Beogradu, zakazan za 10.12.2012. godine, sa početkom u 12 časova, u organizaciji Srpskog sindikalnog fronta čiji je jedan od osnivača i Sloga.

IMG_1635

Odbor je jednoglasan u tome da sve građane u budućnosti očekuju veliki ekonomski i egzistencionalni problemi, zato što su Vlada i njeni ministri nespremno i amaterski ušli u proces koji su nazvali “Mere za oporavak privrede”, plan napravljen na brzinu i pod nabojem političkog populizma, bez konkretnih mera i predviđanja dugoročnih posledica uvođenjem zakona po hitnom postupku u atmosferi straha od gubitka posla.

IMG_1654

Čelni ljudi Sloge odlučni su u tome da  nacrt novog Zakona o radu treba u potpunosti odbaciti jer nije rađen u duhu socijalnog partnerstva i realnosti.  Ovaj zakon donosi samo dobra rešenja za poslodavce i nosioce kapitala, a teret krize i posledice nastale tranzicionom pljačkom se prebacuju isključivo na radnike i penzionere.

IMG_1682

Takođe je ocenjeno da je dosadašnji rad ministra privrede Saše Radulovića neozbiljan i neiskren,  jer je socijalni dijalog u Srbiji zahvaljujući njemu dokazano ostao samo fraza. Njegov jedini cilj je da na sve načine posvađa sindikate, zatim ih ubedi da prihvate nametnuta rešenja za preduzeća u restruktuiranju i da nakon toga daju saglasnost za novi Zakon o radu po modelu Američke privredne komore, model zakona na koji USS Sloga nikada neće pristati.

IMG_1657

Ministar pri tome zaboravlja da ekonomska recesija polako prelazi u depresiju, da su radnici sve očajniji i traže od sindikata radikalnije poteze.

Glavni odbor je odlučan da se i nakon protesta Srpskog sindikalnog fronta u Beogradu nastavi sa insistiranjem na socijalnom dijalogu kao rešenju, ali i da se započne sa drugim oblicima pritiska na Vladu koja od građana i radnika traži da svesno prihvate prirodno stanje bede u kojoj moraju da žive.

 

Informativna služba

Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*