Home » OBAVEŠTENJA » FAP: Obećano jedno, šta je ovo sad?

FAP: Obećano jedno, šta je ovo sad?

Priboj, — Radnici FAP-a organizovali su danas protest u minut do podne zbog toga što, kako navode, nisu ispoštovana obećanja premijera o sudbini tog preduzeća.

fap-620x330„Nama je obećano da će FAP biti jedinstven sistem i da će u njemu ostati minimum 600 radnika, a da će biti za radnike napravljen socijalni program koji neće biti gori od prethodnog“, kaže za B92 Miroslav Mršević iz sindikata radnika FAP Sloga.

Prema njegovim rečima, tender za kompaniju je već raspisan, a uslovi tendera podrazumevaju da se proda samo Pogon 1 u kome radi i najmanje radnika.

„U tom pogonu radi manji broj radnika, dok se Pogon 4 daje Opštini, a ostatak FAP-a koji broji 400 radnika nije obuhvaćen tenderom. To znači da će SISU – auto zaposliti po svom pismu o namerama, oko 70 radnika, a da će po nekom dogovoru s vladom zaposliti još do 200 radnika. Međutim, ne postoji ekonomska sposobnost SISU da zaposli broj radnika koji je nama obećan – a to je 600“, kaže Mršević.

Radnici FAP-a žele ovim protestom da posete Vladu o 600 radnika koji stoje između obećanja i onoga što se sada dešava i apeluju da se putem socijalnog programa pomogne ljudima koji će zatvaranjem ovih pogona ostati bez posla.

Radnici takođe pozivaju premijera Srbije Aleksandra Vučića da ubrza i popravi tender ili da napravi paralelni tender kako bi se rešila sudbina FAP-a i njegovih radnika.

„Da nam je rečeno da FAP treba zatvoriti svi bi pisali socijalni program ali nama je obećano da će FAP raditi, da će zarađivati za Srbiju, a ne da mi budemo na teretu. Ogroman broj ljudi nema nikakvu garanciju svoje egzistenocje“, kaže Mršević.

Sindikat pozdravlja saradnju sa SISU autom, ali navode da se mora rešiti i ostatak radnih mesta u pribojskoj fabrici.

Izvor: B92

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content