Home » OBAVEŠTENJA » Dom sindikata, podela a ne prodaja

Dom sindikata, podela a ne prodaja

Dom sindikata na spisku Agencije za privatizaciju. Šta se tačno prodaje niko ne zna.

Beograd, 30. novembar 2014. — Među 502 preduzeća sa spiska Agencije za privatizaciju je i Dvorana doma sindikata. Najava promene vlasnika podgrejala je priču o podeli imovine kojom sada raspolaže samo jedan sindikat. Dilema – šta se, u stvari, prodaje, biće razjašnjena uskoro, kada se Ministarstvo privrede izjasni o predlozima koje im je dostavila Agencija za privatizaciju.

Capture

Nijedan od dvadeset hiljada kvadrata Dvorane doma sindikata nije predmet prodaje, tvrde u Savezu samostalnih sindikata. Zabunu unosi to što se društveno preduzeće koje od 2004. godine organizuje kulturne delatnosti, zove istim imenom.

„Mi smo tražili od agencije da vidimo šta se u stvari privatizuje, dobili smo odgovor da je to društveno preduzeće koje je tako upisano u APR. Mi smo tu imovinu uknjižili i ona je naša imovina, ona je samo data u zakup tom društvenom preduzeću koje ide u privatizaciju“, kaže Zoran Mihailović, Savez samostalnih sindikata Srbije.

Da li je u vlasništvu tog preduzeća, čija je vrednost procenjena na preko 100 miliona dinara i koji kvadrat, u Agencije ne žele da komentarišu pre nego što se resorno ministarstvo izjasni o modelu privatizacije.

Samostalni sindikat raspolaže sa oko 60.000 kvadrata širom Srbije, veći deo izdaje. Duže od dve decenije sindikati koji su nastajali kasnije, pokušavaju da Samostalnom sindikatu to pravo ospore.

„To je gradila država i sva ta imovina je praktično državna imovina ukoliko su ono to uknjižili to su uknjižili nezakonito a ne verujem da su uknjižili , pošto imali smo prilike da vidimo da nekoliko tih zgrada koje su pod sporom budu vraćene starom vlasniku“, kaže  Željko Veselinović, Ujedinjeni sindikat „Sloga“.

„Ova Vlada je pokrenula mnoga pitanja koja 14 godina nisu rešavana, stavljana su pod tepih i za razliku od kolege ja sam optimista da će to pitanje doći na dnevni red“, kaže Ranka Savić iz Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Kodeks radnog zakonodavstva, na kome radi grupa ekspereta koju je okupilo Ministarstvo rada, najavljuje poseban zakon koji će urediti reprezentativnost i ostala pitanja sindikata.

„Jedan deo te imovine sigurno pripada državi, mislim da se oko dela te imovine pokreću i vode rasprave vezano za deobu imovine bivše federacije. Ima tu puno stvari koje treba prethodno da se rasprave“, kaže Darko Marinković iz Radne grupe za Kodeks radnog prava.

Najmanje 4.000 kvadrata u Domu sindikata može biti predmet sukcesije jer je taj prostor koristio Jugoslovenski sindikat.

Izvor: RTS

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*