Home » SLOGA VESTI » Direktorka Svetlana Mitić nanosi štetu niškoj JPU Pčelica

Direktorka Svetlana Mitić nanosi štetu niškoj JPU Pčelica

Ukoliko v.d. direktorka Svetlana Mitić, iz niške Javno-predškolske ustanove (JPU) „Pčelica“ ostane na čelu te ustanove, nakon “konkursa u tišini”, pored svih problema i afera koje je napravila lošim upravljanjem, biće to još jedan šamar u lice zaposlenima i građanima Niša koji tu ustanovu finansiraju kroz budžet.

Da je Svetlana Mitić loše upravljala ustanovom i bukvalno dovela do bankrota pokazuje i konačna presuda Apelacionog suda koji je potvrdio presudu Osnovnog kojom se poništavaju kao nezakonite odluke JPU Pčelica o udaljenju sa posla članice Sloge Nataše Vučković, uz obavezu da se vrati na rad i da joj se priznaju sva prava iz radnog odnosa po osnovu rada i nadoknade troškovi parničnog postupka.

Ona je vraćena na rad 15.08.2022. godine, ali uprkos tome što je presuda pravosnažna i zakonski obavezna, JPU Pčelica još uvek joj nije isplatila naknadu štete i uplate pripadajućih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, počev od 03.12.2019. godine.

Ona će zbog toga podneti tužbu za izvršenje nadležnom sudu, što će nažalost uvećati troškove, koji će se sa kamatom približiti cifri od 4 miliona dinara. Kako ”Pčelica” nema novca na računu, ovo neće platiti direktorka Svetlana Mitić već ustanova čiji će račun biti blokiran, a najviše će osetiti zaposleni i korisnici usluga, deca.

Međutim, tužba Vučkovićeve nije jedina koja se vode protiv te ustanove, i nije tajna da je u toku više desetina sudskih sporova zaposlenih po različitim osnovama sa Pčelicom koji su odlučili da svoja prava potraže sudskim putem.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, povereništvo Niš, podneli su više puta do sada krivične prijave protiv „Pčelica“. Jednu zbog  nenamenskog trošenja novca od 2,5 miliona dinara, gde je većina novca potrošena na krevetiće, umesto na igračke za šta je novac bio namenjen. Takođe, „Sloga“ je podnela i krivičnu prijavu protiv direktorke „Pčelice“, zbog sklapanja milionskog ugovora sa jednom građevinskom firmom, a nekoliko meseci kasnije je zaposlila i suprugu vlasnika te firme.

Na veliku žalost, kako sindikata “Sloga” tako i građana Niša, borbu protiv nenamenskog trošenja novca u Pčelicama I bahatosti direktorke naglo je prekinula tragedija poverenika za Niš Dejana Ilića (48) koji je 4. januara 2021. tragično stradao kao pešak kada je na njega i dečaka od 12 godina na Bulevaru Medijana u Nišu naleteo “audi” beogradskih registarskih oznaka dok su hodali trotoarom.

Dejan Ilić, poverenik Sloge za Niš koj je 4. januara 2021. tragično stradao kao pešak

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će nastaviti borbu protiv nepravde, nenamenskog trošenja novca u javnim preduzećima i ustanovama Grada Niša i sve većeg političkog uticaja na zaposlene da budu članovi vladajuće stranke.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.