Home » OBAVEŠTENJA » DAN PISMENOSTI U SENCI EKONOMSKE KRIZE

DAN PISMENOSTI U SENCI EKONOMSKE KRIZE

Povodom 8. septembra, Svetskog dana pismenosti, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” skreću pažnju na potrebu većeg ulaganja države i angažovanja društva u sistem obrazovanja, budući da je pismenost u Srbiji godinama unazad na nezadovoljavajućem nivou, u senci ekonomske krize i straha od daljeg otpuštanja  radnika zaposlenih u prosveti!

AZBUKA

Upozoravamo da nastavak  prakse štednje na obrazovanju i prosveti vodi  ka daljem zatvaranju škola i migracijama mladih u velike gradove u potrazi za bilo kakvim poslom, ali i sve građane Srbije gura u siromaštvo, bedu i socijalnu  isključenost.

Pozivamo nove ministre prosvete, finansija i privrede da prekinu dosadašnju lošu praksu prema obrazovanju i pokrenu niz konkretnih akcija kako bi se nivo opšte i funkcionalne  pismenosti nacije podigao na zadovoljavajući nivo, s obzirom da je ona neophodna za razvoj savremenog društva.  Ulaganja su potrebna, kako u prihvatanju novih formi informatičke i komunikacione  tehnologije, tako i u stalnoj edukaciji u oblasti stočarstva i poljoprivrede, grana koje su oduvek bile realan oslonac srpske privrede!

Takođe, pozivamo i poslodavce, nosioce kapitala da stipendijama talentovanim učenicima i stalnim edukacijama svojih radnika pomognu u rešavanju ovog problema, jer se dobrim obrazovanjem stvara kvalitetna radna snaga koja može konkurisati na domaćem tržištu rada i profita, čime se i njihov kapital uvećava, uz obostrano zadovoljstvo i radnika i poslodavca.

Svedoci  smo da je u poslednjoj deceniji sistem obrazovanja u Srbiji u rukama dnevne politike i mnogobrojnih afera (prodaja diploma, matura) što je rezultiralo da više od milion i trista hiljada ljudi  i dalje  živi u duhu funkcionalne  ne(pismenosti), dok se većina mladih utapa u sivilo političkog mešetarenja i partijskog zapošljavanja u državnim institucijama i javnim preduzećima, u kojim se posao dobija po partijskoj liniji, na osnovu lojalnosti i  podobnosti, gde su znanje, veština i sposobnost za rešavanje problema u drugom planu.

Ovo je ozbiljan problem i svako usporavanje procesa funkcionalnog opismenjavanja vodi u dalje propadanje srpskog društva i nacije u celini!

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*