Home » OBAVEŠTENJA » Da im kažemo, da ne ćutimo: Nikad gore nije bilo!

Da im kažemo, da ne ćutimo: Nikad gore nije bilo!

Beograd, 10 decembar 2015. – Stanje radničkih prava u Srbiji, nakon izmene takozvanih „reformskih zakona“, među kojima i Zakon o radu su na istorijskom minimumu. Svakodnevno smo svedoci ponižavanja radnog čoveka u korist kapitala  i obesmišljavanju njegovog prava na rad i pravičnu zaradu.

Prosečna mesečna neto zarada u Srbiji je jedna od najnižih u okruženju, minimalna cena rada od 1 evra po satu je ispod svakog dostojanstva, beda i siromaštvo kucaju gotovo na svaka vrata radnog čoveka . Broj gladne dece nam je iz godine u godinu sve veći, a i onih koji žive ispod apsolutne linije siromaštva. Redovi u narodnim kuhinjama su sve duži.

Opšte nezadovoljstvo građana socijalnim stanjem u državi prate konstantna obećanja o boljem životu koji samo što nije, uz gomilu spinovanja  informacija o nužnim otpuštanjima radnika, koji su, gle čuda, preko noći postali paraziti društva, za razliku od gomile nesposobnih političara koji postadoše vredni mravi, isključivo na temelju zaduživanja takozvanim „kreditnim aranžmanima“ kod belosvetskih finasijskih lobija. Kreditima koje mi svi moramo od naših bednih plata i penzija da vraćamo!

Ipak, uprkos takvom stanju, Srbija i dalje ćuti. Donekle je razumljivo, jer je strah od gubitka posla i kakve takve egzistencije u Srbiji veći i od straha od bolesti i smrti, a to je idealan preduslov za uvođenje u stanje ropstva, pojačanog mobinga i zlostavljanja na radu.

Pre dve godine, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, udruživši snage u borbi za poboljšanje radničkih prava i skretanju pažnje na Zakon o radu koji uvodi u takvo stanje, sa više sindikata osnivali su Srpski sindikalni front, frakciju koja je na Međunarodni dan ljudskih prava, 10 decembra 2013. godine u Beogradu okupila više od 10.000 nezadovoljnih ljudi.

I ove, po svim iskrenim parametrima nesretne 2015. godine, u skladu sa načelima našeg sindikata, zasnovanog na ideji radničke solidarnosti i sloge, odlučili smo da prihvatimo poziv i budemo suorganizatori okruglog stola na temu „I radnička prava su ljudska prava“.

Da im kažemo, da ne ćutimo: Nikad gore nije bilo!

Okrugli sto na temu “ I radnička prava su ljudska prava” počinje u 10 časova, u Sava Centru, a organizuju ga Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Novi sindikat socijalne zaštite Srbije i Sindikat srpske policije.

okruglistodecembar

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*