Home » OBAVEŠTENJA » Clean Clothes Campaign: Dostojanstvena plata je moguća!

Clean Clothes Campaign: Dostojanstvena plata je moguća!

Juče je u Zagrebu, u organizaciji Novog sindikata iz Hrvatske i međunarodne mreže “Clean Clothes Campaign (CCC)”, organizacije koja se bori za prava radnika u industriji odevnih predmeta završen veliki forum, kome prisustvovalo oko 120 predstavnika te mreže i sindikata iz celog sveta.

Foto: FB, CCC SM

Tokom 6 i 7. jula, održano je preko 30 panela, radionica i mnogo diskusija na temu “PLATE ZA ŽIVOT”, koju je CCC prepoznao kao sistemski nedovoljnu platu radnika u industriji odevnih predmeta.

Na forumu su učestvovali i predstavnici Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, predsednik Željko Veselinović i predsednik sindikata Sloga u italijanskoj kompaniji Falc East iz Knjaževca, Uroš Savić. Trećem predstavniku Sloge poslodavac iz Italijanske kompanije Vali iz Srbije nije odobrio odsustvo sa posla.

 

Foto: Sloga, Željko Veselinović

Na jednom od panela govorio je i Željko Veselinović, koji je izneo probleme sa kojima se susreću radnici u industriji odeće i obuće u Srbiji, sa posebnim osvrtom na aktuelne probleme u Italijanskoj kompaniji Vali iz Srbije, koja je protiv njega nedavno podnela i privatnu krivičnu prijavu za zahtevom da se on kao predsednik sindikata osudi na jednu godinu zatvora zbog zastupanja članova sindikata, radnica koje su prošle godine proglašene tehnološkim viškom, mahom samohrane majke i udovice.

U vezi toga, jedan od zaključaka je i da će sve organizacije CCC, njih više od 40, zahtevati od Italijanske kompanije Vali u Srbiji da povuče tužbu protiv Željka Veselinovića, kao i da isplati sve neisplaćene prekovremene sate i ostale neisplacene delove zarada svim zaposlenima.

Na jednom od panela, takođe, govorio je i Uroš Savić iz Falk Ista.

Foto: Sloga, Uroš Savić

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” posebnu zahvalnost duguju Bojani Tamindžiji i Stefanu Aleksiću iz Centra za politike emancipacije na čiju smo preporuku učestvovali u Zagrebu.

 

O Clean Clothes Campaign

Clean Clothes Campaign (CCC) je međunarodna inicijativa koja deluje od 1989. godine i koja je posvećena poboljšanju uslova rada i osnaživanju radnica i radnika u globalnoj industriji odevnih predmeta. CCC okuplja više stotina organizacija i sindikata širom sveta koji su jednako zastupljeni u zemljama proizvodnje (zemlje jeftine radne snage u koje kompanije najčešće autsorsuju proizvodnju) i razvijenim potrošačkim zemljama (zemlje iz kojih najčešće potiču kompanije i za čije se tržište odevni predmeti uglavnom proizvode). Takva zastupljenost nam omogućava da identifikujemo lokalne probleme i ciljeve i transformišemo ih u globalne akcije.

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content