Home » OBAVEŠTENJA » Četvrti kongres P.A.M.E. – Solidarnost radnika je najjače oružje!

Četvrti kongres P.A.M.E. – Solidarnost radnika je najjače oružje!

Tvrdimo da smo život zaslužili. Nema kompromisa sa siromaštvom i životom u bedi“, poruka je koja upućena članstvu, delegatima i svim radnicima širom sveta, uključujući i radnicima Srbije.

Atina – Beograd, 21.11.2016. – Četvrti kongres najborbenijeg i najbrojnijeg Grčkog sindikata P.A.M.E.( Panergatiko Agonistiko Metopo – All Workers Militant Front) održan je 19. i 20. novembra u Atini, u Internacionalnoj sali mira i prijateljstva „Scorned“.

U radu Kongresa učestvovalo je preko 1.000 delegata iz Grčke, kao i gosti iz  36 zemalja, među kojima i jedini predstavnik iz Srbije, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, koje je predstaljao njen čelnik, Željko Veselinović, predsednik sindikata.

3

–  Danas, kada postoje svi uslovi za proizvodnju, za razvoj u korist ljudi da imaju dostojanstven život i rad sa pravima, mi smo ti koji stvaraju bogatstvo!  Naš znoj i naš rad se koristi za dobrobit nekolicine monopolskih grupa. Ovo se može i mora promeniti. Mi tvrdimo da zaslužujemo bolji život, bolju budućnost za nas i našu decu. Slogan koji je rođen u velikim borbama nam pokazuje put, a to je: „Bez tebe se zupčanik ne okreće, radnici, možete bez gazde!“  Ali takva borba zahteva ogromne i jake sindikate, organizovane po fabrikama, uz stalnu borbu na svim radnim mestima i u solidarnosti sa siromašnim farmerima, samozaposlenima i nezaposlenima. Tvrdimo da smo život zaslužili. Nema kompromisa sa siromaštvom i životom u bedi! Solidarnost radnika je najjače oružje – samo su neke od poruka koje su se čule u prepunoj sali Mira i prijateljstva „Scorned“, upućene članstvu, delegatima i svim radnicima širom sveta.

Četvrti kogres Grčkog sindikata P.A.M.E, osnovan aprila 1999.godine podržan je od strane Svetske federacije sindikata ( WFTU), čije je sediste u Atini i čiji je od nedavno punopravni član i „Sloga“.

U drugom delu Kongresa održan je internacionalni skup gde su se gosti predstavili domaćinima i govorili o političko- sindikalnoj sceni u svojim zemljama.

5

Govor predsednika USS „Sloga“ Željka Veselinovića bio je vrlo zapažen i više puta prekidan aplauzima, pogotovo u delu kada se zahvalio domaćinu za podršku koju je P.A.M.E. poslao za vreme NATO bombardovanja našoj zemlji, kao i humanitarne pomoći koju je u saradnji sa Novom komunističkom partijom Jugoslavije (NKPJ) poslao ugroženim građanima Srbije za vreme majskih poplava 2014. godine.

Veselinović je, po završetku izlaganja poklonio predsedniku P.A.M.E. zastavu Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kao znak poštovanja i prijateljstva između ove dve bliske radničke organizacije.

2

Podsećanja radi, P.A.M.E. je „Slogu“ podržao u borbi protiv JURE i Geoksa, kao i prijemu u najveću svetsku organizaciju sindikata i radnika WFTU.

 

Informativna služba USS „Sloga“

 

….

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*