Home » OBAVEŠTENJA » Bez promene Zakona o radu ostajemo u savremenom ropstvu

Bez promene Zakona o radu ostajemo u savremenom ropstvu

Proteklog vikenda na Zlatiboru, u organizaciji Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, održan je za poverenike i članove još jedan radni seminar na temu „Potreba za novim Zakonom o radu”.

Skup je otvorio predsednik USS Sloga i narodni poslanik Željko Veselinović, koji je istakao važnost skupova koji se organizuju i upozorio da ćemo bez promene aktuelnog Zakona o radu ostati u savremenom ropstvu.

Predsednik USS Sloga i narodni poslanik Željko Veselinović ( Bez promene aktuelnog Zakona o radu ostajemo u savremenom ropstvu).

Predavač je bio jedan od ključnih autora novog Zakona o radu, dr. Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo u Beogradu, koji je učesnike upoznao šta donosi zakon koji je nastao po modelu stručnjaka radnog isocijalnog prava Centra za dostojanstven rad i uz podršku Ulof Palme Centra u Srbiji.

Inače, Zakon je od strane Poslaničke grupe “Ujedinjeni” nedavno predat Skupštini Srbije kao predlog novog Zakona o radu na razmatranje i usvajanje.

Dr. Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo u Beogradu

Tokom seminara učesnici su upoznati sa ključnim novinama novog zakona kojim se otklanjaju brojni nedostaci sadašnjeg, od načina kako se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i njegove zarade, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, posebno da je novim zakonom agencijsko zapošljavanje svedeno na sezonske poslove.

Predlogom zakona se regulišu i sudski radni sporovi, koji bi trajali najviše šest meseci, a regulisani su na jedan potpuno novi način i drugi zakoni, kao što su Zakon o štrajku, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Socijalno – ekonomskom savetu, agencijskom zapošljavanju …

Pri izradi zakona vodilo se računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, a korišćeni su modeliteti članica Evropske unije, što stavlja ozbiljnu težinu da bi novim zakonom radnici Srbije imali ista prava poput njihovih kolega iz zemalja EU.

Radni seminari, odnosno predavanja na temu Zakona o radu se nastavljaju, a sve u cilju što većeg upoznavanja radnika širom Srbije sa njegovim odredbama i rešenjima koja vraćaju radnika i radni odnos u sam centar zakona.

Informativna služba

Zakon možete pogledati i preuzeti ovde / Zakon o radu)

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content