Home » OBAVEŠTENJA » Anti – sindikalno delovanje u Falk Istu
Anti – sindikalno delovanje u Falk Istu

Anti – sindikalno delovanje u Falk Istu

Beograd, 30.06.2017. –

Granski sindikat tekstila kože i obuće Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) doneo je sramnu i anti-sindikalnu odluku kojom se članovi njihovog sindikata u italijanskoj fabrici obuće „Falk Ist“ iz Knjaževca oslobađaju sindikalne članarine do kraja 2017. godine, a sve u cilju kako bi se Slogi umanjio broj članova u toj fabrici.

Odluka je doneta nakon zahteva njihovog poverenika u toj fabrici, koji je dopisom to zatražio, a gde se kao razlog navodi potreba za njihovim omasovljenjem članstva i zabrinutost za dalju sudbinu te fabrike i njenih vlasnika nakon štrajka i masovnog učlanjenja radnika u sindikat “Sloga”.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” upozoravaju da na osnovu ranijeg negativnog iskustva, poput onog u “Geox-u”, gde je Samostalni sindikat pomognut poslovodstvom postao većinski i gde radnici i dalje tapkaju u mestu bez kolektivnog ugovora, postoje ozbiljne indicije da i ovde poslodavac pomaže aktiviranje sindikata kako bi omeo početak postupka pregovaranja, dogovorenog potpisanim protokolom nakon spontane obustave rada sredinom maja ove godine.

Jer, kako objasniti i činjenicu da Samostalni sindikat u „Falk Istu“ bez članstva postoji od 2010. godine, da su radnici za to vreme radili ispod minimalca, bili šikanirani i maltretirani sve dok se Sloga nije pojavila i koja sada broji više od 700 ćlanova, što omogućava zakonski legitimitet u vidu reprezentativnosti po osnovu broja članova za početak kolektivnog pregovaranja.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” neće odustati od zahteva da se potpisani protokol u „Falk Istu“ ispoštuje, “Slogi” utvrdi reprezentativnost i što hitnije započne početak pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora.

Ukoliko do toga ne dođe, spremni smo na sve vidove nastavka sindikalne borbe, uključujući i radikalnije mere u skladu sa zakonom.

 

Informativna služba

RASKRINKANI: O radnicima ne misle, jer kako navode “delovaće samo u cilju da vlasnici i dalje nastave sa radom”.

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top