Home » OBAVEŠTENJA » “Alternativni “ Zakon o radu predstavljen u Boru

“Alternativni “ Zakon o radu predstavljen u Boru

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održali su u petak 25. februara osmu panel diskusiju na kojoj su građanima i građankama Bora prezentovali „alternativni” Zakon o radu, koji bi trebalo ponovo da u fokus radnog zakonodavstva vrati radnike koji su aktuelnim Zakonom izopšteni.

Na panelu su govorili predstavnici sindikata “Sloga”, predsednik sindikata Željko Veselinović, potpredsednik Vladimir Radosavljević i jedan od autora Zakona, prof. dr Bojan Urdarević iz Udruženja za radno pravo.

Predstavnici sindikata su istakli da bi ovaj Zakon o radu ispravio sve nedostatke aktuelnog zakona, da će suštinski poboljšati položaj radnika i jasno definisati oblasti koje se tiču prava i obaveza, kako radnika tako i poslodavaca.

Prof. dr Bojan Urdarević iz Udruženja za radno pravo

Ono šta je posobno istaknuto od strane prof. dr Bojana Urdarević iz Udruženja za radno pravo je da je ovaj Zakon  pisan u smislu namera da se kao država približimo EU, budući da su odredbe usklađene sa evropskim zakonodavstvom. Međutim, on je istovremeno izrazio i bojazan jer Srbija ne pokazuje dovoljno jasnu nameru želi li da budemo deo toga.Tokom diskusije, učesnici panela su imali dosta pitanja o tome kako i na koji način Zakon reguliše prekovremeni rad, pripravnički staž, sprečava diskriminaciju žena – inžinjerki u rudarstvu, problem odlaska u penziju rudara sa beneficiranim radnim stažom, ali i na koji način ovaj Predlog zakona štiti ili ne štiti samostalnog preduzetnika.

Predstavljanje Zakona održano je u velikoj konferencijskoj sali Hotela Albo, a domaćin događaja je bilo povereništvo USS Sloga Bor.

Projekat je nastao po modelu Centra za dostojanstven rad i uz podršku „Ulof Palme”centra u Srbiji.

Sledeća panel diskusija biće održana sledećeg petka u Kruševcu, a prezentaciji Zakona mogu prisustvovati svi zainteresovani građani.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*