Home » SLOGA U JAVNOSTI » “Alternativni” Zakon o radu je jasan, nedvosmislen i ne ostavlja mesta za manipulacije

“Alternativni” Zakon o radu je jasan, nedvosmislen i ne ostavlja mesta za manipulacije

Ukoliko ne promenimo aktuelni Zakon o radu i dozvolimo da se on menja po meri kineskih firmi kojih je sve više i više u Srbiji, bojim se da će i naši radnici u narednim godinama postati roblje poput Vijetnamskih radnika iz Ling Longa, rekao je predsednik USS Sloga Željko Veselinović gostujući sinoć na aranđelovačkoj RTV Sunce.

Predsednik USS Sloga Željko Veselinović i potpredsednik Vladimir Radosavljević u emisiji “Aktuelno” predstavili su javnosti “alternativni” Zakon o radu koji promovišu Udruženi sindikati Srbije “Sloga” uz podršku Centra za dostojanstven rad i Ulof Palme centra u Srbiji.

Oni su poručili da je novi Zakon o radu jasan, precizan, nedvosmislen i da ne ostavlja mesta za manipulaciju i da je usklađen sa svim normama, Evropskom socijalnom poveljom i radnim zakonodavstvom.

Novi Zakon precizno reguliše rad na određeno vreme koji više neće moći da traje godinama, jer radnici po tom osnovu danas imaju manja prava. On po novom modelu može trajati najviše 12 meseci, nakon čega je poslodavac u obavezi da primi radnika za stalno i ne sme na istim ili sličnim poslovima da prima nove radnike u nerednih 12 meseci.

Kada je u pitanju angažovanje radnika preko agencija na privremeno povremenim poslovima, sindikalci su istakli da je radnik, alternativnim zakonom koji spremaju – zaposlen u Agenciji i bez obzira što je iznajmljen ostvaruja ista prava, bilo individualna ili kolektivna kao i radnici koji su već zaposleni kod poslodavca gde su angažovani.

Minimalna zarada mora da bude izuzetak u određenom vremenu, a ne pravilo kao što je to danas.

–  Mi smo došli u situaciju da pola miliona ljudi radi za minimalnu zaradu i to se mora hitno menjati, naglasio je Veselinović.

Na pitanje kolike su šanse da se zakon uzme u razmatranje, potpredsednik sindikata Vladimir Radosavljević  je rekao da su oni kao sindikat pozvali sve  političke subjekte da se izjasne o Zakonu i da već postoje partije koje su podržale njegovo usvajanje.

–  Pozivam sve radnike da dobro razmisle kome će dati poverenje, a to su oni koji i nama radnicima ukazuju poštovanje, rekao je Radosavljević.

Tokom emisije bilo je razgovora i o tome kako funkcioniše socijalni dijalog kroz Socijalno – ekonomski savet i o opasnosti da će i naši radnici u narednim godinama postati roblje poput Vijetnamskih radnika iz Ling Longa.

U nastavku pogledajte celu emisiju emitovanu 02.02.2022. godine

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*