Home » SLOGA VESTI » “Alternativni” Zakon o radu je jasan, nedvosmislen i ne ostavlja mesta za manipulacije
“Alternativni” Zakon o radu je jasan, nedvosmislen i ne ostavlja mesta za manipulacije

“Alternativni” Zakon o radu je jasan, nedvosmislen i ne ostavlja mesta za manipulacije

Ukoliko ne promenimo aktuelni Zakon o radu i dozvolimo da se on menja po meri kineskih firmi kojih je sve više i više u Srbiji, bojim se da će i naši radnici u narednim godinama postati roblje poput Vijetnamskih radnika iz Ling Longa, rekao je predsednik USS Sloga Željko Veselinović gostujući sinoć na aranđelovačkoj RTV Sunce.

Predsednik USS Sloga Željko Veselinović i potpredsednik Vladimir Radosavljević u emisiji “Aktuelno” predstavili su javnosti “alternativni” Zakon o radu koji promovišu Udruženi sindikati Srbije “Sloga” uz podršku Centra za dostojanstven rad i Ulof Palme centra u Srbiji.

Oni su poručili da je novi Zakon o radu jasan, precizan, nedvosmislen i da ne ostavlja mesta za manipulaciju i da je usklađen sa svim normama, Evropskom socijalnom poveljom i radnim zakonodavstvom.

Novi Zakon precizno reguliše rad na određeno vreme koji više neće moći da traje godinama, jer radnici po tom osnovu danas imaju manja prava. On po novom modelu može trajati najviše 12 meseci, nakon čega je poslodavac u obavezi da primi radnika za stalno i ne sme na istim ili sličnim poslovima da prima nove radnike u nerednih 12 meseci.

Kada je u pitanju angažovanje radnika preko agencija na privremeno povremenim poslovima, sindikalci su istakli da je radnik, alternativnim zakonom koji spremaju – zaposlen u Agenciji i bez obzira što je iznajmljen ostvaruja ista prava, bilo individualna ili kolektivna kao i radnici koji su već zaposleni kod poslodavca gde su angažovani.

Minimalna zarada mora da bude izuzetak u određenom vremenu, a ne pravilo kao što je to danas.

–  Mi smo došli u situaciju da pola miliona ljudi radi za minimalnu zaradu i to se mora hitno menjati, naglasio je Veselinović.

Na pitanje kolike su šanse da se zakon uzme u razmatranje, potpredsednik sindikata Vladimir Radosavljević  je rekao da su oni kao sindikat pozvali sve  političke subjekte da se izjasne o Zakonu i da već postoje partije koje su podržale njegovo usvajanje.

–  Pozivam sve radnike da dobro razmisle kome će dati poverenje, a to su oni koji i nama radnicima ukazuju poštovanje, rekao je Radosavljević.

Tokom emisije bilo je razgovora i o tome kako funkcioniše socijalni dijalog kroz Socijalno – ekonomski savet i o opasnosti da će i naši radnici u narednim godinama postati roblje poput Vijetnamskih radnika iz Ling Longa.

U nastavku pogledajte celu emisiju emitovanu 02.02.2022. godine

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top