Home » ОБАВЕШТЕЊА » Доста је више притисака на полицију!
Доста је више притисака на полицију!

Доста је више притисака на полицију!

Београд, 19.12.2018. –

Извор: Синдикат полиције Слога.-

Драги политичари и политичко-полицијски функционери, даље руке од оперативног дела полиције. Пустите их да сами раде оно за шта су се школовали, по закону и правилима струке. Било би много боље него да се дешавају кризе попут оне у Лучанима. Полиција није и не сме бити полуга владајуће већине већ државни апарат који ради у складу са прописима у интересу грађана.

Државнa секретарка Дијана Хркаловић била је у Лучанима по налогу министра. Поступање полицијских службеника било потпуно професионално и законито, одговорно тврди директор полиције. Један опозициони политичар тврди да је оно што је видео у Лучанима била чиста суспензија државе. А шта каже закон и струка?

Да не буде спорно и не дође до погрешеног тумачења овог чланка, напомињемо да се нећемо бавимо политичком анализом догађаја већ стручном анализом полицијског поступања у очитој кризној ситуацији када је утицај политичара на рад полиције био евидентан. Јер ипак, оно није био „Напад на полицијску број 13“ иако то неки можда тако виде.

Мала општина Лучани која се налази се у југозападној Србији, у Моравичком округу од новембра 2018. године постала је центар интересовања врха Министартва унутрашњих послова. Најпре је ту општину и малену полицијску станицу посетио министар полиције господин Небојша Стефановић са директором полиције господином Владимиром Ребићем.  Ништа чудно, сем да се то чини у време локалних избора. Зашто?

Након обиласка Полицијске станице, високи функционери МУПа састали су се са председницом општине Лучани госпођом Весном Стамболић, јер је сарадња локалне управе са припадницима МУП веома важна и у интересу је грађана. И ништа то не би било чудно нити занимљиво да се управо у то време у Лучанима нису припремали избори на локалном нивоу.

Зли јеци рекли би да се на такав начин даје подршка једној политичкој партији којој сасвим случајно припадају госпођа Стамболић и господин Стефановић. Намера је сасвим другачија, кажу да избори немају везе са посетом. Заправо радило се „о постављњу камера које теба да снимају и грађане дању и ноћу“…

Елем, избори у Лучанима  одржани су у недељу 16.12.2018.године. То малено место у време избора било је преплављено многим грађанима из Србије који су сасвим случајно запослени у разним државним органима. За тај излет користили су службена возила. А како би другачије дошли? Логично, било је присутно и много полиције јер, неко је претпоставио да тамо долазе неки грозни политичари који „позивају на силовање, линч и насиље“ како рече једна млада новинарка.

Уместо силовања, линча и насиља, које је изгледа предупредила полиција, евидентирано је да је неко по Лучанима и околним местима возио службена возила из разних органа јавне власти.  Било је ту и неких возила без регистарских таблица и налепница.

Добро, ваљда немају људи да плате регистрацију, ризикују. Али како возе и паркирају баш испред полиције?  Како баш да то буду Скупи џипови без регистарских таблица док су она јефтинија возила уредно регистрована? На жалост, полицајци то изгледа нису смели да виде и да примете. Да ли им је наређено да окрену главу или је за то (како неки наводе) можда заслужна дама витког стаса и одлучног гласа, не знамо.

Зачудо такву појаву није приметио ни начелник полицијске управе који се такође сасвим намерно нашао у Лучанима. Да ли је и он давао подршку полицајцима или можда командовао штабом?

Некако питамо се где се начелник налазиo за време парламентарних избора ако је на ове мале локалне изборе присутан у локалној станици? Зар је могуће да су избори толико ризични по безбедност грађана? Или се, можда, ту нашао да прави друштво политичкој подршци или прима наређењa?

Ипак, хајде да верујемо на реч директору полиције „одговорно тврдим да је поступање полицијских службеника том приликом било потпуно професионално и законито.“ Да не  сумњамо.

Ко смо ми да сумњамо у директорску реч. Неки кажу монтажа је у питању. Али да ми ипак поверујемо на реч уместо својим очима. Ипак директору треба веровати, иако су очи виделе нешто друго.

Али нећемо се бавити политиканством, нити се бавимо. Хајде да утврдимо чињенице, да анализирамо ово стручно и професионално.

Да ли је могуће да се поред полицијске станице нађу паркирана возила без таблица? Наравно да је могуће уколико их полиција одузме. Да ли је са ових возила полиција одузела таблице, рекло би се да није. Да ли је интервенисала, и то није. Зашто? Е па зато… Да се не бавимо политичком анализом… Све је било у реду, рече директор…

Мада, могуће да у Лучанима није било саобрађајаца на располагању. Могуће да је начелник проценио да саобраћајци нису потребни. Да је потребно довести више криминалистичке полиције. Требаће за узимање изјава опозиционих политичара. Никако оних из владајуће партије. Дакле, инспектори у цивилу не раде по саобраћају, они раде само раде што им се нареди. А шта им је наређено?

Ствара се утисак да им је наређено да задржавају нечије политичке неистомишљенике. Неке како осумњичене неке како сведоке. Не оне који су из исте партије којој припадају Стамболић и Стефановић. Стиче се утисак да за такве закони не важе. Видело се то на примеру возила без таблица…

ОПШИРНИЈЕ НА: Доста је више притисака на полицију!

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top