Home » OBAVEŠTENJA » Zrenjanincima predstavljen „alternativni” Zakon o radu

Zrenjanincima predstavljen „alternativni” Zakon o radu

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održali su u Zrenjaninu, 11 februara 2022. godine šestu po redu panel diskusiju na kojoj su prezentovali „alternativni” Zakon o radu nastao po modelu Centra za dostojanstven rad i uz podršku „Ulof Palme” centra u Srbiji.

Događaj je otvorio domaćin, Goran Jovanov, predsednik USS Sloga u kompaniji Drekslmajer iz Zrenjanjina.

Goran Jovanov, predsednik USS Sloga u kompaniji Drekslmajer

Na panelu o samom zakonu su govorili, predsednik USS Sloga, Željko Veselinović, potpredsednik,  Vladimir Radosavljević i jedan od autora Zakona, profesor dr. Mario Reljanović iz Centra za dostojanstven rad.

Ovaj Zakon nije uperen protiv poslodavaca, on je protiv onih nesavesnih i onih koji zloupotrebljavaju gostoprimstvo naše države i pritom dobijaju ogromne subvencije za otvaranje radnih mesta, a takvih je, nažalost, sve više i više, i mi moramo da se tome suprotstavimo, rekao je prvi čovek Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

 -Mi smo ovaj Zakon, koji su radili eksperti, ponudili svima, od sindikata do političkih partija i nadamo se da će i oni imati sluha za njegovo prihvatanje, istakao je Veselinović.

Dr. Mario Reljanović iz Centra za dostojanstven rad rekao je da su on i njegove kolege prilikom pisanja Zakona krenuli od osnovnih ideja.

Dr. Mario Reljanović, Centar za dostojanstven rad

 – Prva je bila da vratimo radnika u Zakon o radu, tako da u samom tekstu nema termina “zaposlenog”, već “radnika”, jer svako ko ulaže neki rad u nekom organizovanom procesu rada i ima “poslodavca” je radnik.

On je rekao da je radni odnos u centru novog Zakona, gde i radnik ima takođe centralno mesto.

Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga, pričao je o zakonskim rešenjima i razlikama kada su u pitanju minimalna cena rada i garantovana zarada, o angažovanju radnika i o načinu kako bi trebalo da se plaća njegovo angažovanje tokom radne nedelje, rad noću, praznicima, odnosno vremenu provedenom na radu.

Vladimir Radosavljević

Nakon toga je krenula diskusija u kojoj su prisutni postavljali direktna pitanja, upućivali konstruktivne sugestije i aktivno učestvovali u diskusiji.

Branislav Markuš iz Zrenjaninskog socijalnog foruma je rekao da je rad na Zakonu o radu „Sizifov posao“ i  da on i njegova organizacija podržavaju njegovu promenu.

Branislav Markuš, Zrenjaninski socijalni forum (desno)

On je upitao – da li postoji neka politička partija koja će podržati njegovo usvajanje, jer se u javnosti ne primećuje da postoji neko ko brani radničku klasu, odnosno prava radnika?

Markuš je rekao i da smatra da sindikati, odnosno radnici, moraju da budu tamo gde se odlučuje o njima, u Skupštini Republike Srbije, jer radnici po inerciji sada ne glasaju iz ugla radnika, već iz ugla svojih političkih opredeljenja, što nije dobro.

Predsednik USS Sloga, Željko Veselinović , odgovorio je da će sindikat Sloga upravo zbog toga i učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima u okviru grupacije Ujedinjena Srbija, jer je uslov za učešće sindikata upravo i bila podrška promeni Zakona.

Željko Veselinović, predsednik USS Sloga

–  Mi za sada imamo čvrste garancije od strane Stranke slobode i pravde koja se javno deklarisala više puta do sada da će podržati Zakon koji promovišemo, ali verujemo da će i druge opozicione stranke u okviru grupacije to prihvatiti, jer ćemo ih polovinom marta pozvati da stave potpis na ovaj Zakon, rekao je Veselinović.

U aktivnoj diskusiji su učestvovali i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Sindikata puteva, Sindikata poštanskih radnika, radnika zaposlenih u kladionicama, nezaposlenih radnika i predstavnika grupa građana.

Video sa panela biće naknadno postavljen …

 

 

Informativna služba

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*