Home » OBAVEŠTENJA » Željko Veselinović predstavnik radnika u Skupštini

Željko Veselinović predstavnik radnika u Skupštini

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 1. avgust, a na dnevnom redu biće potvrđivanje poslaničkih mandata, izbor predsednika i potpredsednika Skupštine.

Poslanici će odlučivati i o novom generalnom sekretaru skupštine, kao i članovima radnih tela, te stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Od ukupno 250 poslanika u parlamentu najviše, odnosno 120, imaće koalicija okupljena oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Socijalistička partija Srbije sa 32 mandata, a SPS je do sada bio u koaliciji sa SNS-om.

Opoziciona Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 38 mandata, a poslanički mandat imaju i Udruženi sindikati Srbije “Sloga” koje predstavlja predsednik Željko Veselinović.

U parlamentu su i zeleno-leva koalicija „Moramo“,  tri desničarske liste – NADA , Dveri,  Zavetnici i manjinske partije.

Nakon konstituisanja parlamenta i verifikacije poslaničkih mandata, Narodna skupština će imati rok od 90 dana za izbor Vlade, a prema najavama prvog čoveka SNS Aleksandra Vučića ona će najverovatnije formirati do prve polovine avgusta.

Parlamentarni i predsednički izbori u Srbiji održani su 3. aprila, na kojima je Vučić osvojio drugi uzastopni predsednički mandat u prvom krugu izbora, sa natpolovičnom većinom glasova.

Međutim, Srpska napredna stranka ovog puta neće imati dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Izbore trećeg aprila pratile su brojne nepravilnosti, a opozicione stranke su prijavile čitav niz incidenata ispred biračkih mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije

IS

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content