Home » OBAVEŠTENJA » Željko Veselinović – Javni čas sindikalizma

Željko Veselinović – Javni čas sindikalizma

Beograd, 12. oktobar 2016. – Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i kandidat Inicijative građana „Radnik nije rob“ na predstojeći predsedničkim izborima nedavno je dao intervu za Zrenjaninski socijalni forum u projektu „Javni čas sindikalizma“ koji je podržan od strane kancelarije „Rosa Luxemburg Stiftung“ za Jugoistočnu Evropu.

capture2

Veselinović je upozorio da se sindikalna scena u Srbiji opasno urušava i da kod ljudi sve više postoji opravdani strah i apatija od učlanjenja u sindikate u privatnom sektoru i da je sindikalna organizovanost u poslednjih 15 godina pala sa 80 na 25 odsto.

– Mi smo danas došli do toga da je svaki četvrti zaposleni sindikalno organizovan, i to se pre svega odnosi na zaposlene u državnim i javnim službama, upozorio je on.

Čelnik Sloge je takođe upozorio da u Srbiji postoji veliko nerazumevanje za sindikate i probleme radnika, kako od strane vlasti tako i od opozicije.

“ U Srbiji čim neko izađe i kaže nešto što je istinito, on praktično postaje neprijatelj i vlasti i poslodavaca. Političke  partije uopšte ne interesuju radnici ili sindikati.  Jedno pričaju kad su opozicija, drugo rade kad su vlast. Njima trebaju sindikati samo u onom trenutku kada treba da ostvare neki svoj interes, a kad dođe do problema njih nema nigde“, ističe Veselinović.

On je kazao da je to činjenica, jer kada se vrati sve unazad i pogleda koliko je sporazuma raznih sindikata potpisalo sa političkim partijama, među kojima i Sloga, dođete do toga da nikada niste mogli u Skupštini Srbije da čujete da je neko javno izašao i borio se otvoreno za prava radnika, ili čitao amandmane nekog od sindikata.

Opširnije pogledajte u video prilogu Zrenjaninskog socijalnog foruma

Informativna služba

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*