Home » OBAVEŠTENJA » ZAVRŠEN SASTANAK SA LIDEROM DS

ZAVRŠEN SASTANAK SA LIDEROM DS

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović i predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, održali su danas, u sedištu sindikata „Sloga“ sastanak, na kome je tema bila Zakon o radu i Zakon o štrajku. Oba lidera su se složila da najavljene izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku pogoršavaju položaj i prava radnika u Srbiji.

IMG_1705

Veselinović je rekao da je u Srbiji u toku pokušaj da se donese „potpuno nakaradan zakon o radu koji bi radnike vratio u robovlasnički period gde bi poslodavci sa njima mogli da rade šta hoće i bez ikakve odgovornosti“.

„Borićemo se do kraja da taj zakon ne dođe ni do skupštine, jer je to mutan predlog zakona o radu, koji je rađen u mračnim prostorijama i hotelima sa pet zvezdica, koji ne treba da ugleda svetlost dana“, rekao Veselinović.

On je dodao da je, da bi to uspelo, potrebna podrška što šire javnosti i dodao da će ukoliko zakon stigne do parlamenta pokušati da dobije podršku više od 126 poslanika protiv tog predloga.

Veselinović upozorava i da će svako ko glasa za taj zakon, „biti upisan kao grobar radničke klase“.

Govoreći o nacrtu zakona o štrajku, Veselinović je kazao da on predstavlja pokušaj da se obesprave radnici i da im se ne dozvoli da iskažu slobodnu volju.

Sindikat „Sloga“, dodao je Veselinović, neće prihvatiti takav zakon o štrajku i izaći će na ulice kad god ga neko pozove.

Đilas je nakon sastanka sa Veselinovićem u sedištu sindikata „Sloga“ rekao da će predloženi zakon o radu omogućiti drastično smanjenje broja zaposlenih a što se najavljuje i kroz budžet za 2014. koji predviđa 600 miliona evra za otpremnine.

On je rekao da veruje da je taj koncept pogrešan i da mora da se napravi razvojni koncept kako bi država „prodisala“.

„Ne može taj sistem koji važi u zemljama gde ima mnogo para da se primeni i u Srbiji, jer su ovde svi već na veoma niskom nivou primanja“, rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, obrazloženje da bi promenama zakona trebalo da se omogući lakše otpuštanje kako bi bilo i lakšeg zapošljavanja radnika jeste umesno, ali ono može da važi samo u zemljama Evrope gde ima šanse da se neko zaposli.

On je rekao da je imao niz sastanaka sa sindikalnim organizacijama, ali da je današnji bio jedan od najkonkretnijih i najotvorenijih.

„Sve što smo uradili u gradu Beogradu trudeći se da sarađujemo u svim komunalnim preduzećima i u gradskoj upravi želimo da danas-sutra radimo i na nivou Srbije“, rekao je lider DS i bivši gradonačelnik glavnog grada.

On je naveo da u Beogradu nije bilo otpuštanja i tehnoloških viškova, da su sva preduzeća uspela da rade normalno i da pružaju servis građanima.

Đilas je dodao da je PKB podignut iz mrtvih i da je postao firma koja danas vredi 400 miliona evra.

Izvor: Tanjug, USS Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Samo Slogi mogu da verujem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content