Home » SLOGA U JAVNOSTI » SINDIKATI: NEĆEMO DA RADIMO NA LIZING

SINDIKATI: NEĆEMO DA RADIMO NA LIZING

Sindikati se udružili u jedan front u borbi protiv budućeg Zakona o radu. Najspornije predložene odredbe iznajmljivanje radnika kompanijama i produžavanje rada na određeno

POZAJMLJIVANJE radnika, „lizing“, produžavanje rada na određeno vreme do tri godine i drugi sporni članovi budućeg zakona o radu ujedinili su sindikate, koji za 10. decembar najavljuju veliki građanski protest u centru Beograda. U novoformiranom Srpskom sindikalnom frontu (SSF) kažu da se bore za sva građanska prava i da najavljuju okupljanje i ostalih nezadovoljnih – nezaposlenih, penzionera, studenata, seljaka…

dru-sindikati_620x0

Od Vlade Srbije traže povlačenje nacrta Zakona o radu i pisanje novog dokumenta.

– Ne možemo da prihvatimo dokument koji je nastao tako što su prepisivani delovi zakona država u okruženju i preuzimana najlošija praksa. Toliko je aljkavo prepisan da se čak pominju „tisuće“ i „tolari“ – kaže za „Novosti“ Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, koji je sa predstavnicima Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Industrijskog sindikata Srbije i osnovao Front. – Radnici u Srbiji su već ugroženi i obespravljeni, a ovakvim zakonom bi živeli u strahu.

Veselinović podseća da bi, ako zakon bude usvojen, bila ozvaničena forma zapošljavanja „na lizing“. Radnici se u tom slučaju, kao automobili, iznajmljuju uz određenu nadoknadu. Formalno su zaposleni u agenciji koja ih ustupa na određeno vreme. Za njihov rad nadoknadu dobija agencija, a od tog novca se tek deo isplaćuje radniku. Drugi kamen spoticanja je produžavanje rada na određeno na najviše tri godine. I ovo, smatraju sindikati, ide u prilog samo poslodavcima.

– Želimo pravednije rešenje, jer sa ovolikim ustupcima poslodavcima, može da se desi da neko odradi ceo vek, a da se ne zaposli na neodređeno – upozorava naš sagovornik.

METALCI NA ULICI

Država je uzela kredit za socijalni program firmi u restrukturiranju, koje su uglavnom u metalskom sektoru. Taj novac će potrošiti na otpremnine, a između 60.000 i 100.000 ljudi iz tih fabrika završiće sledeće godine na ulici. Tako bi u svim granama proizvodnje ostalo svega 250.000 radnika – upozorava Veselinović.

U nekim ekonomijama, kažu sindikati, takve odredbe bi i bile održive, ali ne i u Srbiji, gde je tržište rada zamrlo.

Protiv pojedinih odredbi bune se i reprezentativni sindikati, koji su učestvovali u pisanju dokumenta.

Sa druge strane, grupi nereprezentativnih, okupljenih u Frontu, pridružili su se i Nezavisni sindikat policije i Sindikat novinara Srbije. Front je u ponedeljak održao konvenciju i u Novom Sadu, a najavljuju i aktivnosti po celoj Srbiji. Očekuju da im se u protestu priključe ne samo radnici, nego i penzioneri, studenti, nezaposleni i ostali ugroženi. Sve njih očekuju na protestu u Beogradu.

Sa druge strane, sociolog dr Dušan Mojić ne očekuje da će skup zakazan za 10. decembar imati masovne razmere. I on se slaže sa tim da su radnici u velikoj meri obespravljeni, ali ne očekuje mnogo gore stanje ni usvajanjem postojeće verzije zakona.

– Ovakav zakon očigledno odgovara investitorima, posebno stranim, ali ne mislim da će radnicima da bude lošije od onoga kako je sada – napominje dr Mojić. – Njihov položaj je već nepovoljan, a u velikom broju kompanija ni sada se ne poštuju prava i zakonske odredbe. Samo će se formalizovati stvari koje važe u svim firmama koje krše zakon. I ranije je bilo onih koji su radili neprijavljeno ili su im ugovori produžavani na po tri meseca, čak i u državnoj upravi i javnim preduzećima. Ipak, potvrđuje, predlog novog zakona loš je znak za radnike.

I. MIĆEVIĆ | 18. novembar 2013  NOVOSTI /LINK/

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*