Home » OBAVEŠTENJA » Zašto je gorivo u Srbiji skuplje?

Zašto je gorivo u Srbiji skuplje?

Beograd, 31. januar 2016.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju ministarku energetike Zoranu Mihajlović da odgovori građanima zašto je cena goriva u Srbiji skuplja u odnosu na okruženje, kada ona na svetskom tržištu pada i značajno pojeftinjuje.

CapturePoslednjih meseci smo svi svedoci da cene naftnih derivata i njihovih proizvoda pojevtinjuju širom Evrope i u okruženju, međutim, ne i u Srbiji, te sa pravom postavljamo pitanje – ko diktira visoku cenu goriva i ostvaruje ekstra profit na bazi monopola?

Umesto da nadležni državni organi ispitaju ko stoji iza srpskih naftnih kartela koji se bezobrazno bogate na teret korisnika i ostvaruju visoki profit diktiranjem uslova prodaje, država poslednjih dana maltretira građane u pograničnim mestima koji potpuno legitimno i po nekoliko puta dnevno odlaze u susedne zemlje, poput BIH i Makedonije, gde je cena goriva jeftinija i 40 procenata u odnosu na Srbiju, ali i energetski boljeg kvaliteta.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da maloprodajna cena goriva mora biti korigovana u rangu kvaliteta i cena u okruženju, bez monopola, zasnovana na principima fer ponude i potražnje, jer bi u suprotnom bila potvrđena sve otvorenija sumnja da u Srbiji postoje nedodirljivi političko – tajkunski karteli, kojima država, njena posrnula privreda i osiromašeni građani služe isključivo kao sredstvo za ostvarivanje ličnog i nekontrolisanog profita.

 

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*