Home » OBAVEŠTENJA » Vruće radničko leto u Srbiji

Vruće radničko leto u Srbiji

U Srbiji je tokom jula bilo 25 protesta i 9 štrajkova, u kojima je učestvovalo oko 30.000 radnika, što je izuzetno veliki broj imajući u vidu da je sezona godišnjih odmora.

Neisplaćene zarade, neoverene zdravstvene knjižice, neizvesnost socijalnih programa i strah od gubitka posla najčešći su razlozi zbog kojih su radnici na ovaj način tražili svoja prava.

sa bine2

Protest u Beogradu pred Skupštinom

Značajan broj radnika i građana Srbije bio je na ulici zbog promene zakona koji određuju radno-pravni položaj radnika, zbog povećanja poreza, te na lokalnom nivou – zbog odluka pojedinih gradskih uprava o promeni uslova taksi prevoza.

Štrajkovi i protesti održani su u okviru delatnosti: prerađivačke industrije, udruženja, nauke, obrazovanja i vaspitanja, građevinarstva, poljoporivrede, saobraćaja, komunalne delatnosti, trgovine i sporta.

Ipak, najveći protest je bio 17. jula u Beogradu i u vreme izglasavanja izmena Zakona o radu, kada se ispred Doma Narodne skupštine okupilo više od 10,000 radnika i građana, među kojima je bilo i članstvo Sloge, uprkos nastojanjima nekih isključenih članova sindikata da to spreče i da Udružene sindikate Srbije „Sloga“ svrstaju u red malih, kućnih i poslušnih državnih sindikata.

Izvor podataka :  http://www.sindikat.rs/ekonomija_files/protesti_2014.pdf

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content