Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović u Žitopeku

Veselinović u Žitopeku

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović obišao je juče kolege iz Sindikata “Sloga Žitopek” u Nišu. Sastanak koji je trebao da se održi sa rukovodstvom Žitopeka u vezi sa ovonedeljnim otpuštanjem 130 radnika nije održan uprkos ranijoj najavi i dogovoru.

zitopek

Od kada je slovenačka kompanija „Don Don“ preuzela većinski paket niške pekarske industrije „Žitopek“, za radnike ovog nekada najvećeg pekarskog preduzeća ne prestaju muke.

Početkom nedelje uručeno je 130 otkaza za radnika ovog pekarskog preduzeća.

Aleš Mozetič, vlasnik slovenačke kompanije nije ispoštovao raniji dogovor i obećanje radnicima da će u „Žitopeku“ zadržati broj zaposlenih u okviru od 250 do 300 radnika.

Naprotiv, iskoristio je novi Zakon o radu i prekršio stari, tako što je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ugasio mnoga radna mesta u postojećim pogonima i 130 radnika proglasio tehnološkim viškom, dok još 70 radnika očekuje upućivanje na rad „lizingom“ u drugo preduzeće.

Budući da je ovo bila jednostrana odluka poslovodstva koje je prekršilo i stari i novi Zakon o radu, jer se nije konsultovalo sa predstavnicima radnika, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su ranije najavili i zakazali razgovor sa poslovodstvom Žitopeka na kojem je trebalo da se razgovara o kriznoj situaciji nastaloj nakon uručenja otkaza za 130 radnika.

Međutim, umesto socijalnog dijaloga i razmatranja novonastale situacije, rukovodstvo Žitopeka je prema rečima sekretarice bilo van zgrade i na nekakvim sastancima, ili je možda “pobeglo” da se nebi suočili sa radnicima kojima su dali nezakonite otkaze?

zitopek 2

Tim povodom, Željko Veselinović i Predrag Banković, predsednik Sloge u Žitopeku izdali su zajedničko saopštenje za javnost. ( Pogledaj saopštenje)

Lider Sloge je razgovarao sa svojim sindikalnim kolegama o novonastalom problemu i obećao im svu potrebnu pomoć u rešavanju problema.

Nakon toga su zajednički obišli pogone ovog nekada najvećeg preduzeća za proizvodnju hleba i preradu žita koji su delovali tužno sa zatvorenim pekarama i postrojenjima.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*