Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Još nema jasnih kriterijuma za otpuštanja u javnom sektoru

Veselinović: Još nema jasnih kriterijuma za otpuštanja u javnom sektoru

Šta će se desiti u stvarnosti, to niko ne zna, jer još nema jasnih kriterijuma za otpuštanja u javnom sektoru, rekao je predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović za „Novosti dana“ Radio Beograda.

Beograd, 18. avgust 2015.- Kancelarija svetske banke u Beogradu završiće u septembru analizu radnih mesta u državnim institucijama, na osnovu koje će biti utvrđeni viškovi zaposlenih.

Stručnjak za javni sektor Svetske banke Srđan Svirčev potvrdio je za Radio Beograd da njegov tim uveliko analizira radna mesta u 100 institucija državne uprave.

„To uključuje ministarstva, uprave, agencije i zavode koji su  u delokrugu rada ministarstava, kao što je Zavod za unapređenje obrazovanja, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Agencija za jonizirajuće zračenje i slično“, a i cilj ove analize je, kako navodi Svirčev, „da se popišu funkcije gde dolazi do preklapanja, čime će pomoći da se te nepravilnosti otklone“.

Na pitanje zašto to radi Svetska banka, Svirčev je rekao da je to inače posao te svetske institucije u svim zemljama, a na samoj vladi je da to prihvati ili ne.

Profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jelena Žarković- Rakić podseća da se i ranije pričalo o ukidanju brojnih bespotrebnih agencija, pa se ništa nije uradilo,  i smatra da je došlo vreme da se podvuče crta.

Ona je rekla da sve deluje vrlo ozbiljno, ali kakav će biti ishod na kraju i da li će to pojedinačna ministarstva i lokalne samouprave prihvatiti, pitanje je, s obzirom da je u politici sve moguće.

Profesorka je kazala da joj se čini da je sve ovo potpuno novo i da može da dobre rezultate, „samo je pitanje volje koliko će se to u stvarnosti sprovesti“.

A šta će se desiti u stvarnosti, to niko ne zna,  jer „još nema jasnih kriterijuma za otpuštanje u javnom sektoru „- kaže predsednik sindikata  Sloga Željko Veselinović.

Veselinović je izrazio bojazan da kriterijumi za otpuštanja zaposlenih neće biti na osnovu ocenjivanja njihovog rada, već manipulacija, gde će sigurno, kako je rekao „predstavnici određenih partija koji su partijski i nepotistički zapošljavani ostati na poslu, a da će viškovi u principu biti oni koji rade svoj posao i koji su došli na to zaposlenje pre dvadeset – trideset godina“.

Ministarska državne uprave Kori Udovički je ranije najavila da je višak 9000 ljudi, uključujući i one koji će otići u penziju.

 

Informativna služba

 

Opširnije poslušajte u prilogu novinarke Radio Beograda Nataše Aćimović.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*