Home » OBAVEŠTENJA » Valjevci izuzetno zainteresovani za promenu Zakona o radu

Valjevci izuzetno zainteresovani za promenu Zakona o radu

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održali su u petak 4. februara 2022. godine petu po redu panel diskusiju povodom predstavljanja projekta „alternativnog” Zakona o radu (ZOR).

Na skupu koji je bio izuzetno posećen i koji je trajao više od dva sata, bilo je dosta diskusije, čime su Valjevci pokazali da su izuzetno zainteresovani za promenu aktuelnog ZOR-a.

Pored zainteresovanih građana i medija za sam događaj, veliko interesovanje su pokazali i predstavnici političkih organizacija; Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Narodne stranke, a po prvi put prisutan je bio i predstavnik Socijalističke partije Srbije. I ovoga puta predstavnici vladajuće stranke nisu došli.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović, koji je bio i moderator, na samom početku se osvrnuo na aktuelni Zakon i na sve njegove anomalije i nedostatke zbog kojih su radnici širom Srbije godinama unazad u velikom problemu.

On se posebno osvrnuo na takozvane strane investitore, kompanije sa sumnjivim vlasništvom koje subvencioniše država ogromnim sredstvima.

–  Postoji opasnost da se radno zakonodavstvo u narednom periodu još više prilagođava u njihovu korist, posebno azijskom modelu kapitala koji je u Srbiji sve prisutniji. Upravo zbog toga mi želimo da promenimo Zakon o radu i donesemo novi koji bi zaštitio radnika, rekao je Veselinović.

On je istakao da će na kraju prezentacije Zakon biti ponuđen svima kao jedna gotova verzija koja će se predati na usvojanje i da su svi dobrodošli u njegovoj doradi, od radnika, građana, sindikata i političkih stranaka.

Pr. Mario Reljanović je govorio o konkretnim primerima “alternativnog” ZOR-a koji vraćaju radnika u centar zakona i o njegovoj usklađenosti sa normativima EU.

“Napravili smo Zakon koji je po meri radnika, ali nismo zaboravili i poslodavce. Rešenja koja su u zakonu prihvatljiva su i za radnika i poslodavaca”, kazao je Reljanović koji je i jedan od vodećih autora alternativnog ZOR-a iz Centra za dostojanstven rad.

Potpredsednik USS “Sloga” Vladimir Radosavljević je rekao da su predlogom “alternativnog” Zakona uvećana prava radnika po gotovo svim osnovama, između kojih i pravo na topli obrok, regres i naknade za prevoz.

–  Sadašnji ZOR ne definiše jasno koliko je tačni iznos tih stavki pa poslodavci to obilato krše i plaćaju minimalno, čak ponižavajuće iznose od jednog dinara. U ovom Zakonu koji mi promovišemo to je jasno definisano, rekao je Radosavljević.

On je posebno istakao primer naknade za topli obrok koja će biti sedam posto od prosečne bruto plate u Republici, dok bi regres trebao da bude u visini jedne prosečne zarade u Srbiji.

“Ima li boljih načina da radnicima kažemo koliko je važno da poidrže ovaj zakon”, zaključio je on.

Petu po redu panel diskusiju organizovao je Gradski odbor Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Valjevo.

Predlog „alternativnog“ ZOR-a možete pogledati i preuzeti na sledećem linku /Alternativni Zakon o radu/

Informativna služba

U nastavku pogledajte galeriju slika sa gore navedenog događaja

[Best_Wordpress_Gallery id=“36″ gal_title=“Valjevo ZOR“]

 

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*