Home » OBAVEŠTENJA » Ukrali radnicima deceniju života, odgovornosti nema!

Ukrali radnicima deceniju života, odgovornosti nema!

Vojislav Stošić, potpredsednik sindikata Sloga u JPKP „Lazarevac” rekao je za dnevni list Politika da je dobar deo radnika, njih oko 250, pokrenuo i tužbu protiv preduzeća. On dodaje da je i sam tek pre oko šest meseci otkrio da mu ni dan doprinosa nije uplaćen od 2013. godine.

Firma im gotovo 10 godina ne uplaćuje doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje i na to ime im duguje oko milijardu dinara, u proseku oko milion i po dinara po radniku.

Da stvar bude gora i rukovodstvo tog preduzeća je potvrdilo za Politiku dug prema radnicima, a Aleksandar Rakić, v. d. direktora JPKP „Lazarevac” priznaje da je dugogodišnje dugovanje za neplaćene poreze i doprinose u iznosu od 1.060.515 dinara.

Problem koji se tim dugom stvorio značilo bi da bi mesečni penzioni ček radnika, koji je u preduzeću proveo četiri decenije, ako bi sutra otišao u penziju bio znatno niži od novčane sume koju je faktički zaradio, piše Politika.

U sindikatu „Sloga”tvrde, da na platnom spisku-listiću se prikazuje da im se doprinosi redovno uplaćuju, ali to realno nije tako.

Oni kažu da su poslali nedavno dopis i na adresu Opštine Lazarevac koja je osnivač preduzeća, ali odgovora nema.

Tražili smo da nam uplate i zaostale doprinose i povećaju plate, jer je prosek zarada u firmi malo veći od minimalca. Kao da smo zaboravljeni, iako je na snazi gradska odluka da u svim javnim komunalnim firmama zaposleni treba da imaju iste plate. To za nas, izgleda, ne važi – kaže Stošić za Politiku.

Probleme imaju mnogi, pa tako i deca preminulih radnika koji zbog svega ne mogu da ostvare pravo na pune penzije. I trudnice imaju poteškoće, jer ako zadnjih 18 meseci nemaju u kontinuitetu uplaćeno socijalno i penziono osiguranje, jer po zakonu ako im poslednjih 18 meseci u kontinuitetu nije uplaćeno socijalno i penziono osiguranje ne mogu da dobiju punu naknadu za trudničko bolovanje.

Tako, porodiljama po rešenjima koji dobijaju od RFZO sleduje 33.000 dinara, a one primaju 21.000 dinara, bez ikakvog objašnjenja gde je nestala razlika u novcu. Gde su otišle sve te pare, pitamo se, a to je u stvari posao za policiju – ističe Vojislav Stošić, potpredsednik sindikata „Sloga”.

Rukovodstvo JPKP „Lazarevac” ne negira da se radnicima ne uplaćuju porezi i doprinosi godinama unazad, ali ne objašnjava konkretno zbog čega je to tako, sem da je preduzeće poslednji put poslovalo sa pozitivnim finansijskim rezultatom 2008. godine.

Opširnije na : Zaposlenima deceniju nisu uplaćivali doprinose

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*