Home » OBAVEŠTENJA » STOP RASPRODAJI PRIRODNIH RESURSA

STOP RASPRODAJI PRIRODNIH RESURSA

Aktivisti nekoliko građanskih udruženja  osnovali su 14. avgusta Alijansu za odbranu zemlje, hrane i prirodnih resursa Srbije. Inicijatori , Udruženje: 99% Srbija, Udruženje „Norma centar“, Bells pokret za zapadni Balkan i Udruženja za borbu protiv dominantne sistemske korupcije „Obruč“. Podršku osnivanju pružili su Zadružni savez Srbije, nezavisni stručnjaci, mediji i sindikati, između ostalog i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

Zemlja, voda i ostala prirodna bogatstva su strateški važan element za suverenitet jedne zemlje

Zemlja, voda i ostala prirodna bogatstva su strateški važan element za suverenitet jedne zemlje. Globalni proces „Otimanje zemlje“ se uveliko odvija i u Srbiji i predstavlja veliku pretnju za suverenitet građana nad hranom i vodom.

Trenutno u Vojvodini 500.000 hektara državnog i zadružnog zemljišta je kroz sumnjivu privatizaciju, međudržavnim sporazumima prešlo u ruke domaćih tajkuna i stranaca. Kada se ta površina pretvori u kilometre, oteta zemlja samo u Vojvodini iznosi već polovinu površine teritorije Kosova.

Ukoliko bi se sabralo ostalo oteto zemljište i ovaj proces nastavio veći deo teritorije Srbije bi kroz „povoljne“ investicije bio u rukama stranih i domaćih korporacija i ne bi bilo zajedničkog dobra za građane Srbije.

Ako se ovo ne spreči kroz striktno poštovanje Ustava i usvajanjem pozitivnih zakona i mera koje druge zemlje članice EU imaju kao mehanizam očuvanja suvereniteta, za 99% građana i porodica Srbije to znači veliku pretnju za bezbednost i dostupnost hrane kao i povećanje urbanog i opšteg siromaštva.

 

U nastavku možete pogledati usvojenu deklaraciju:

scan1

 scan2

scan3

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*