Home » OBAVEŠTENJA » Srbiju od ponedeljka zahvata talas štrajkova

Srbiju od ponedeljka zahvata talas štrajkova

Beograd, 2. novembar 2014. godine — Uprkos najavi britanskih meteorologa da nam dolazi jedna od najhladnijih zima u poslednjih 100 godina, novembar u Srbiji će početi veoma vruće i u znaku radničkih protesta i štrajkova. Trenutnu štrajkačku vatru još uvek održavaju advokati, koji gotovo dva meseca istrajno ne popuštaju pred svojim zahtevima, i za utorak, 4. novembra najavljuju protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića pod sloganom „U minut do 12“. Njima će se u dizanju temperature pridružiti mnogi zaposleni u različitim sferama, od zaposlenih u javnom sektoru, u privatnim preduzećima, ali i onih koji su u fazi konačnog restruktuiranja. Gotovo u svim štrajkovima učestvuju i članovi sindikata „Sloga“.

1

Foto Sloga – Arhiva

Zaposleni u Javno komunalnom preduzeću „Izvor“ Vladimirci, članovi Sindikata „Sloga“ sutra stupaju u štrajk upozorenja. Zahtevi zaposlenih su obezbeđenje sredstava za hitnu isplatu pet od sedam zaostalih zarada, povećanu pomoć osnivača SO Vladimirci u stabilizovanju trenutne teške materijalne situacije, obezbeđenje energenata, kao i promene u organizaciji poslovanja i preuzimanje obaveze od strane osnivača da obezbeđuje sredstva za tekuće poslovanje preduzeća.

Njih će sutra obići delagacija „Sloge“ na čelu sa predsednikom Željkom Veselinovićem i članovima Predsedništva, Ivicom Živkovićem i Sinišom Đakovcem.

Radnici fabrike obojenih metala (FOM) u Prokuplju, takođe članovi „Sloge“ od sutra su u generalnom štrajku. Štrajkuju zbog neisplaćenih zarada od aprila do danas, neuplaćenih doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, putnih troškova, nedostatka HTZ opreme i loših uslova rada.

Severnije od centralnog dela Srbije, radnici Javno komunalnog preduzeća “Put” iz Novog Sada, takođe članovi „Sloge“ sutra počinju generalni štrajk, kako su naveli – zbog teškog stanja u kojem se preduzeće nalazi i zbog kašnjenja u isplati zarada.

U sredu, 5. novembra, obustavu rada obustavu rada počinju zaposleni u zdravstvu, koji će ispred Vlade Srbije održati jednodnevni štrajk upozorenja, a u slučaju da se njihovi zahtevi ne ispune, najavljuju moguću radikalizaciju.

Protest organizuju  reprezentativni sindikati zdravstva, kojima će se pridružiti i članovi Granskog sindikata zdravstva „Sloga“. Svi oni zahtevaju uvođenje platnih razreda u celom javnom sektoru, a ne samo u prosveti i zdravstvu, kao i otpočinjanje hitnih pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru i njegovo zaključenje pre kraja godine.

Iz sličnih razloga za štrajk, obustavu rada pripremaju i sindikati zaposlenih u obrazovanju, koji će prema onome šta su najavili, od 17. novembra početi sa štrajkom, pa će tako časovi sa 45 biti skraćeni na 30 minuta. I njima će se kao i zdravstvenim radnicima priključiti naši članovi.

Prosvetari traže da se izuzmu iz najavljenog smanjenja zarada, da Vlada donese zakon o platnim razredima za ceo javni sektor, i da se hitno započne sa pregovorima o Posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Očigledno je da će nedelje koje predstoje biti veoma vruće, teške i napregnute, jer je Vlada Srbije veoma namerna da striktno sprovodi mehanizme reformi u vidu „stezanja kaiša“ i smanjenja troškova za isplatu penzija, a radnici su još uvek zbunjeni i nesvesni sutuacije u kojoj se nalaze i ne iniciraju velike objedinjene štrajkove poput onih u Grčkoj, Italiji, odnosno Evropi.

O toku štrajkova i protesta u Srbiji, kao i uvek do sada, i u skladu sa našom sindikalnom politikom blagovremenog informisanja članstva i javnosti, bićete na vreme informisani i obavešteni, jer Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nisu samo sindikati, već su i „Glas radnika Srbije“.

Informativna služba USS „Sloga“

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*