Home » OBAVEŠTENJA » Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

Dva veka kasnije, Srbija nije više feudalno društvo, niti ima turskih spahija, ali slika srpskog radnika sve više dobija konture „sirotinje raje“, a sa rastom globalne krize i novi oblik globalne klase – Prekarijata.

Beograd, 16. februar 2015. — Sretenje, Dan državnosti obeležava se u spomen na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu kod Aranđelovca, pod Karađorđevim vođstvom, doneta odluka o početku oružanog ustanka protiv otomanske vlasti (Prvi srpski ustanak), kao i na 15. februar 1835. godine kada je na skupštini u Kragujevcu proglašen prvi ustav u našoj istoriji – Ustav Kneževine Srbije.

Srbija, koja je u to vreme bila vazalna kneževina Osmanskog carstva, na skupštini održanoj na Sretenje 15. februara 1835. godine dobila je prvi moderni ustav, poznat i kao Sretenjski ustav, u kome su izraženi potreba za nacionalnom emancipacijom i razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Dva veka kasnije, Srbija nije više feudalno društvo, niti ima turskih spahija, ali slika srpskog radnika sve više dobija konture „sirotinje raje“, a sa rastom globalne krize i novi oblik globalne klase -Prekarijata.

Na vrhu šačica bogatih, ispod njih mali broj sa redovnim zaposlenjem, i „Prekarijat“ kao najveći, radnike koje odlukuje nesigurnost posla, rad na određeno vreme, povremeni i privremeni rad, rad na crno i sl.

Dan državnosti Srbije, ove godine se praznuje tri dana. Kako 15. februar pada u nedelju, neradni dani će biti ponedeljak i utorak.

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*