Home » OBAVEŠTENJA » Srbijo, srećan ti Dan državnosti!
Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

Dva veka kasnije, Srbija nije više feudalno društvo, niti ima turskih spahija, ali slika srpskog radnika sve više dobija konture „sirotinje raje“, a sa rastom globalne krize i novi oblik globalne klase – Prekarijata.

Beograd, 16. februar 2015. — Sretenje, Dan državnosti obeležava se u spomen na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu kod Aranđelovca, pod Karađorđevim vođstvom, doneta odluka o početku oružanog ustanka protiv otomanske vlasti (Prvi srpski ustanak), kao i na 15. februar 1835. godine kada je na skupštini u Kragujevcu proglašen prvi ustav u našoj istoriji – Ustav Kneževine Srbije.

Srbija, koja je u to vreme bila vazalna kneževina Osmanskog carstva, na skupštini održanoj na Sretenje 15. februara 1835. godine dobila je prvi moderni ustav, poznat i kao Sretenjski ustav, u kome su izraženi potreba za nacionalnom emancipacijom i razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Dva veka kasnije, Srbija nije više feudalno društvo, niti ima turskih spahija, ali slika srpskog radnika sve više dobija konture „sirotinje raje“, a sa rastom globalne krize i novi oblik globalne klase -Prekarijata.

Na vrhu šačica bogatih, ispod njih mali broj sa redovnim zaposlenjem, i „Prekarijat“ kao najveći, radnike koje odlukuje nesigurnost posla, rad na određeno vreme, povremeni i privremeni rad, rad na crno i sl.

Dan državnosti Srbije, ove godine se praznuje tri dana. Kako 15. februar pada u nedelju, neradni dani će biti ponedeljak i utorak.

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top