Home » OBAVEŠTENJA » Srbiji potrebne demonstracije, a ne režirani sindikalni folklor

Srbiji potrebne demonstracije, a ne režirani sindikalni folklor

Beograd, 29. 04. 2018. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ove godine neće organizovati protestno okupljanje svojih članova za 1. maj u Beogradu, niti će pozivati svoje članstvo i simpatizere da učestvuju u protestu takozvanih reprezentativnih, prodržavnih sindikata.

Ne želimo da budemo deo amortizacije opravdanog radničkog nezadovoljstva i dugogodišnjeg dekora i režirane predstave obeležavanja 1. maja bez praktične svrhe. Šetnja do zgrade vlade, mahanje zastavama, duvanje u pištaljke i predavanje papira sa spiskom sindikalnih i radničkih želja portiru koji se tu bude zatekao, za nas nema ama baš nikakvog smisla.

Mi smo čvrsto uvereni da rešenje problema poniženog radništva u Srbiji leži u proaktivnim demonstracijama i štrajkovima protiv svih onih koji bezočno gaze radna prava i ljudsko dostojanstvo, uključujući i samu vlast koja u kontinuitetu već deceniju kreira radnički i socijalni pogrom u vidu niske cene rada i pretvaranja Srbije u tržište Evropske najjeftinije radne snage.

U susret Međunarodnom danu rada, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ obeležili su nizom aktivnosti u okviru projekta saradnje sa više udruženja građana, kroz kontakte sa srednjoškolskom omladinom i marginalizovanim grupama u sistemu rada ( LGBT radnika i radnica) i na taj način širili tematiku u vezi sa sindikatima, položajem radništva i načinima kako se odupreti zloupotrebi njihovih prava.

Posebno ističemo da će jedna manja delegacija sindikata sa predsednikom Željkom Veselinovićem boraviti u Grčkoj na velikom Prvomajskom skupu u Atini, u organizaciji bratskog nam i najborbenijeg sindikata PAME, gde će prvi čovek Sloge govoriti pred više od pola miliona ljudi.

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*