Home » OBAVEŠTENJA » Solidarnost sa radnicima FAP-a
Solidarnost sa radnicima FAP-a

Solidarnost sa radnicima FAP-a

Poštovani druže Veselinoviću, poštovani drugovi iz USS „Sloga“,

Molimo Vas da ovo naše pismo solidarnosti prosledite radnicima FAP-a u Priboju koji vode pravednu borbu za opstanak svoje fabrike a protiv planova buržoaske vlasti da je oteraju u stečaj

U svojoj pravednoj borbi koju predvodi sindikalna organizacija „Sloge“ radnici FAP-a mogu da računaju na i imaju punu podršku NKPJ.

U saopštenju objavljenom na sajtu NKPJ je pružila podršku generalnom štrajku zaposlenih u FAP-u a o njihovoj borbi i pravednim zahtevima obavestićemo i međunarodni komunistički i radnički pokret.

Solidarnost sa radnicima FAP-a

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) daje punu podršku generalnom štrajku koji su 23. februara počeli radnici Fabrike automobila Priboj.

NKPJ podržava sve štrajkačke zahteve radnika FAP-a i traži od Vlade Srbije da se odmah, kako štrajkači zahtevaju, isplate dve i po zaostale plate i poveže radni staž. NKPJ poziva radnike FAP-a u štrajku da istraju u svojoj borbi do ispunjenja svih svojih zahteva, odnosno da se isplati zaostalih osam i po plata, poveže pet i po godina nepovezanog radnog staža i da nadležni u državi nađu održivo rešenje da fabrika nastavi sa radom i posle 31.maja kada ističe rok za njeno restrukturiranje.

NKPJ se najoštrije protivi težnji Vlade Srbije da privatizuje tu fabriku. Ne samo da bi na taj način veoma delikatan i za državu važan posao proizvodnje vozila za Vojsku Srbije bio u rukama stranih buržuja ili domaćih tajkuna već bi prodaja te uspešne fabrike sa velikom tradicijom podrazumevala i otpuštanje radnika, smanjenje zarada, stvaranje profita eksploatacijom tuđeg rada, gubljenje profita koji bi išao u privatne ruke umesto u državnu kasu za potrebe zdravstva, školstva i socijale koju koriste ili će kao penzioneri koristiti između ostalih i zaposleni u FAP-u kao i njihove porodice. NKPJ poziva radne ljude Srbije da se solidarišu za borbom i zahtevima svoje braće i sestara iz FAP-a, jer samo ujedinjena radnička klasa  može da se izbori za svoja prava i status.

Vlada Srbija odmah mora da zaustavi reakcionarni proces privatizacije FAP-a kao i drugih preduzeća u restrukturiranju. Buržoaska pro-imperijalistička vlast je isključivi krivac za probleme FAP-a i svih drugih preduzeća u restrukturiranju u Srbiji. Umesto da omogući tim preduzećima da rade i zarade buržoaska vlast je na njihovo čelo postavljala nesposobne kadrove iz svojih redova koji su izvlačili kapital iz  njih ili ih je prodavala za budzašto stranom i domaćem eksploatatorskom kapitalu.

NKPJ zahteva momentalno zaustavljanje procesa privatizacije i stečajnog postupka u 500 državnih i društvenih preduzeća.  U svim tim preduzećima Vlada je dužna da postavi profesionalan i sposoban menadžment koji će znati kako da posluje i obezbedi plate za zaposlene i davanja državi za potrebe zdravstva,  školstva i socijale od kojih korist ima celokupno društvo. NKPJ zahteva da se izvrši  deprivatizacija svih preduzeća koja su prodata stranom i domaćem kapitalu, da se svi otpušteni radnici vrate na posao a da na čelo tih firmi dođu sposobni rukovodioci koji će te kolektive voditi na ekonomski održiv i zadovoljavajući način.

Živela borba radnika Fabrike automobila Priboj!
Solidarnost sa radnicima u štrajku!
Štrajk do ispunjenja svih zahteva!
Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije
Beograd, 29. februar 2016. godine

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top