Home » OBAVEŠTENJA » Smederevcima predstavljen „alternativni” Zakon o radu

Smederevcima predstavljen „alternativni” Zakon o radu

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održali su u petak 28. januara 2022. godine u Centru za kulturu Smederevo četvrtu po redu panel diskusiju povodom predstavljanja projekta „alternativnog” Zakona o radu.

Moderator panela, predsednik USS Sloga Željko Veselinović se na samom početku zahvalio svima koji su uprkos trenutnoj lošoj epidemiološkoj situaciji došli da čuju o alternativnom Zakonu o radu koji sindikat zajedno sa Centrom za dostojanstven rad i uz podršku Ulof Palme centra u Srbiji promoviše.

dr. Mario Reljanović, Željko Veselinović, Vladimir Radosavljević

–  Svaki zakon, pa i čak onaj koji je loš, a koji se poštuje je bolji od najboljeg zakona koji se ne poštuje. Ovaj aktuelni Zakon o radu je takav da prosto ima obe stvari. Niti je dobar, niti se poštuje, pa mnogi neodgovorni poslodavci to koriste i rade protiv interesa zaposlenih, rekao je Veselinović.

Jedan od autora „alternativnog” Zakona o radu, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo u Beogradu, dr Mario Reljanović je u svom izlaganju rekao da u Srbiji već godinama uporno slušamo stavove da Evropska unija nešto traži od nas i da mi nešto ne možemo da regulišemo drugačije jer to ne postoji i tome slično.

–  Iza toga, rekao je Reljanović, se najčešće ne kriju razlozi da neko nešto spolja od nas traži ili smo se mi obavezali, već se kriju mnogo jednostavniji razlozi da ova vlast želi da podilazi stranim investitorima i da se stvara klima u kojoj bi se oni osećali povoljno u onom smislu da mogu kroz radnu eksploataciju da stvaraju što više profita u Srbiji.

Reljanović je istakao da upravo to bio razlog zbog čega se jedna grupa entuzijasta okupila oko organizacije Centra za dostojanstven rad i probala da napiše Zakon o radu iz početka.

–  Mi smo koristili neke postojeće delove iz zakona, ali ima dosta novina i dosta stvari koje su drugačije uređene kako bi pokazali da imamo Zakon koji je usaglašen sa svim međunarodnim instrumentima, uključujući i one koje Srbija nije prihvatila iz nekih razloga, a trebala bi da im pristupi u nekoj bliskoj budućnosti. Ovo što je pred vama je nešto što je sasvim pravno relevantno i izvodljivo. Mi smo “radnika” kao termin koji je zamenjen terminom “zaposleni” vratili u centar radnog prava tamo gde mu je mesto. Mnoge zemlje u EU su taj termin vratile. I u Hrvatskoj je to urađeno novim Zakonom o radu i to je logično, jer radnik je svako onaj ko ulaže svoj rad i on mora da bude pod zaštitom radnog zakonodavstva bez obzira na to koji je ugovor potpisao. Dakle, radnik i radni odnos su u centru pažnje. Ima puno novih rešenja i naš cilj je da ovim odredbama vratimo dostojanstvo radnicima.

FOTO GALERIJA

[Best_Wordpress_Gallery id=“34″ gal_title=“Smederevo“]

 

Potpredsednik USS Sloga, Vladimir Radosavljević, rekao je da kada su prvi put čitali ovaj predlog Zakona o radu, odmah im je upalo u oči da su autori uspeli da uđu u svakodnevnicu u kojoj živimo i da su rešenjima pokrili najveći spektar zloupotreba, različitih i kontradiktornih tumačenja koje je omogućio aktuelni Zakon o radu.

–  Mi sada imamo najvažniji zadatak da našeg radnika ubedimo koliko je Zakon o radu jedna važna stvar. Ne možete samo kriviti poslodavce što koriste sve one rupe i sve nelogičnosti koje im omogučuje aktuelni Zakon. Radnik treba da shvati da je osnovni problem u njegovom lošem i napaćenom životu upravo loš Zakon o radu. Ne njegov gazda ili šef smene, već Zakon koji to omogućava i koji nije u potpunosti definisan, jer ga svi krše kako hoće i na milion načina.

Radosavljević je istakao da su se poslodavci u tome toliko dobro izverzirali da zloupotrebljavaju sva ona rešenja koje Zakon inače sam po sebi mora sadržati – poput angažovanja na privremeno povremenim poslovima, minimalne cene rada i prekovremenog rada.

–  Sve to stoji u Zakonu ali ništa nije regulisano kako treba. To je problem. Ovaj Zakon koji mi predstavljamo sve te zloupotrebe svodi na minimum.

Ovde možete pogledati i preuzeti „alternativni“ Zakon o radu -link

U nastavku pogledajte video snimak sa događaja, izlaganja i diskusije učesnika…

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*