Home » OBAVEŠTENJA » Slovenci došli da uruče otkaze

Slovenci došli da uruče otkaze

Šok mesec dana nakon što je „Don Don“ preuzeo upravu u niškom „Žitopeku“. Sindikat „Sloga“ upozorava da bi čak 130 ljudi moglo da ostane bez posla

Još se takoreći mastilo nije ni osušilo na ugovoru kojim je slovenačka kompanija „Don Don“ kupila većinski paket niške pekarske industrije „Žitopek“, iz sindikata „Sloga“ ovog preduzeća stiže upozorenje da bi 130 radnika moglo da ostane bez posla.

Podsećanja radi, Aleš Mozetič, vlasnik pomenute slovenačke kompanije koja širom Srbije poseduje sedam pekarskih industrija, prilikom kupovine udela u „Žitopeku“ je obećao da će zadržati broj zaposlenih u okviru od 250 do 300 radnika.

– Prema predlogu programa za rešavanje viška zaposlenih i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji koji nam je kao reprezentativnom sindikatu dostavljen, od ukupno 350 radnika, njih 130 je proglašeno tehnološkim viškom, a oko 60 bi trebalo da bude ustupljeno drugoj firmi na „lizing“, konkretno, kraljevačkom preduzeću „Logistik PB“ – kaže predsednik sindikata „Sloga“, Predrag Banković.

Taj predlog ne možemo da prihvatimo, dodaje Banković, jer nije u skladu sa Zakonom o radu na koji su se oni pozvali odmah nakon njegovog stupanja na snagu.

Inače, pored slovenačke kompanije, koja u vlasništvu ima blizu 50,7 odsto akcija, vlasnik devet odsto akcija je kompanija Jovice Stefanovića Ninija, dok ostatkom raspolažu mali akcionari.

SVE ZA ZAŠTITU RADNIKA

ZBOG novonastale situacije, najavljeno je hitno sazivanje Odbora za kolektivno pregovaranje u čijem su sastavu četiri reprezentativna sindikata u „Žitopeku“, na kome bi trebalo da se donese odluka sa ciljem pokretanja niza aktivnosti u skladu sa zakonom, kako bi se zaštitili radnici od budućih otkaza na osnovu jednostrane odluke poslovodstva.

Večernje Novosti  D. St. | 07. avgust 2014

 

POTVRDILI

U “Žitopeku” višak 130 radnika.  Autor A. S. Izvor Južne vesti | Niš

Novi većinski vlasnik niškog “Žitopeka”, slovenačka kompanija “Don Don”, uradila je novu sistematizaciju radnih mesta i predložila socijalni program za otpuštanje 130 radnika.

Kada je pre mesec dana “Don Don” kupio nišku firmu najavljeno je i otpuštanje radnika, koje se ovih dana realizuje.

Direktor niške firme Milan Todorović kaže da rukovodstvo nije srećno kada mora da sprovodi “nepopularne mere”, ali da su ovakvi koraci neophodni kako bi se stabilizovala proizvodnja.

– Svako ko se ozbiljno bavi pekarstvom zna da upravo radimo ono što moramo. Predlogom programa obuhvaćeno je 130 zaposlenih, ali je oko 220 zaposlenih “spaseno” i ostalo da radi. „Žitopek“ ima ogromna dugovanja i da nije promena sigurno bi otišao u stečaj, što bi značilo gubitak svih radnih mesta – kaže Todorović.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content