Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Zdravstveni radnik nije rob, niti predmet rentiranja

Sloga: Zdravstveni radnik nije rob, niti predmet rentiranja

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ sa prezirom odbacuju Zaključak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, prema kojem će zdravstveni radnici dobiti otkaz ukoliko odbiju premeštaj u drugu zdravstvenu ustanovu.

Posebno što se poslednjih dana nakon održanih izbora dramatično povećava broj obolelih i kada se kao pečurke posle kiše pojavljuju nova žarišta epidemije širom Srbije.

Ovo nije samo nezakonit akt, već pokazuje da nam je zdravstveni sistem u totalnom haosu i sama pomisao izaziva ljutnju kod zdravstvenih radnika, koji su zbog koketiranja takozvane “struke” sa politikom preko noći od heroja u prvoj liniji postali upijač nezadovoljstva.

Sloga smatra da svako upućivanje u drugu zdravstvenu ustanovu mora biti isključivo u skladu sa zakonom.

Mi znamo koje su opasnosti i moguće posledice povratka pandemije virusa na zdravlje nacije, ali svako eventualno premeštanje bi moralo da bude isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz doneto rešenje, jer zdravstveni radnik nije rob, niti predmet rentiranja po sistemu “ iz ruke u ruku i kako kome padne na pamet”.

Ističemo da država kao poslodavac ima obavezu da se zaposlenom koji se premešta mora platiti puna dnevnica, naknada za odvojen život ako ide u drugi grad, smeštaj, hrana, a nikako da im se nameće pretnjom u vidu nekakvih zaključaka u kome stoji da moraju ili će dobiti otkaz.

Zaključak Kriznog štaba, donet je na sednici 23. juna, prema kojem medicinsko osoblje može biti premeštano i poslato na rad u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu, po usmenom nalogu poslodavca. Prema ovom aktu, koji je potpisala premijerka Ana Brnabić, svi koji odbiju premeštaj, dobiće otkaz.

 

Informativna služba

 

 

 

….

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*