Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA U EVROPSKOM PARLAMENTU

SLOGA U EVROPSKOM PARLAMENTU

Delegacija Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ je od 17. do 18. oktobra prisustvovala velikom sindikalnom skupu organizovanom u Evropskom Parlamentu u Briselu na kojoj je glavna tema okupljanja bila povratak privatizovanih javnih preduzeća u državnu svojinu.

petric

Skup,  Trans – Atlantik sporazum, i negativni uticaj i posledice neoliberalnog kapitalizma, izazvao je veliko interesovane kod evropskih sindikata.

Potpredsednik USS „Sloga“ Milan Petrić i Bojan Mitić bili su naši predstavnici. Oni su  informisali Evropske kolege sa trenutnim položajem radništva u Srbiji, ali su se upoznali i sa aktuelnim problemima u javnim sektorima Evrope, kojom dominiraju sve veći povici i napori da se privatizovana javna komunalna preduzeća vrate pod okrilje države i gradova.

Potpuno je iznenađenje da u toj zajedničkoj akciji postoji i opšti konsenzus sindikata i gradskih vlasti, a ne izostaje i podrška javnog mnjenja, NVO i Crkve.

– Danas u Evropi imamo situaciju da se javna komunalna preduzeća velikih  gradova, kao što su Pariz, Berlin, Minhen, Budimpešta i dr. –  postepeno vraćaju u vlasništvo države i gradova smatrajući da prirodne resurse ne treba privatizovati. Mislim da je to vrlo jasna poruka da i našim  strukturama vlasti ukažemo na to, kako ne bi ponavljali iste ili slične greške u budućnosti u kojima bi državni resursi pali u ruke monopolista i tajkunskih organizacija čiji je interes samo profit. Kada vidite greške u mnogo razvijenijim državama nego što je naša, buduća borba za očuvanje srpskih nacinalnih resursa u okviru naših JKP postaje naša obaveza, kako ne bi svesno ponavljali iste ili slične greške,  kaže Milan Petrić, potpredsednik Sloge.

Na temu negativnog uticaja neoliberalnog kapitalizma na radnika, rad i njegovu zaradu  bio najveći broj izlagača.

– Da postoje loše zakonske regulative, pretnje otkazima, pritisak na sindikalne vođe i slab socijalni dijalog mogao se kod svih čuti. U Americi je  prihod radnika značajno opao jer su zarade umanjene, dok su u Portugaliji čitave porodice ugrožene umanjivanjem zarada i povećanjem poreskih  i bankarskih obaveza. Radnici su u sve većem očaju, razmišljaju o najgorim scenarijima, ali se i sve više udružuju i stapaju radi ostvarivanja zajedničkih  ciljeva,  kaže Petrić

On dodaje da se situacija umnogome ne razlikuje od našeg stanja u državi, tačnije, da bi se  u mnogim primerima i sami prepoznali, sem u jednom.

–  Kod njih nema potrebe za razjedinjavanjem i organizovanjem novih sindikata, jer postojeći se udružuju, stapaju i obavljaju svoju dužnost i obavezu  za razliku od naših koji još uvek žive u ubeđenju da imaju socijalni dijalog i uticaja na socijalnu pravdu. Ovaj skup sindikalaca na kome smo prisustvovali je jedno dobro iskustvo i podstrek da nastavimo putem koncepta stvaranja države u kojoj bi socijalna pravda bila opipljiva, a ne deklarativna kao danas, zaključuje Petrić.

Informativna služba

Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*